Когато африканският свински грип за пръв път избухна преди около година, производителите на свинско месо в Айова (да не говорим за търговците на фючърси) бяха оптимисти, че може да успеят да извлекат полза от търсенето в Китай на вносно свинско месо, тъй като популацията на свинете им е намаляла, пише "Индипендънт".

Но с търговската война на Тръмп, която накара китайското правителство да наложи 62-процентов данък върху американското свинско месо, тези надежди се изпаряват.

Американските фермери страдат от търговската война, но все още не са готови да напуснат президента си. Бил Тенегер се занимава с отглеждане на животни в продължение на 50 години, отглеждайки прасета в северозападната си ферма в Айова, преди да ги изпрати в щата, а след това и в останалия свят.

"Ние се борим. Маржовете са изключително тесни от над една година", обяснява Тенегер и допълва, че земеделските стопани губят около 8 долара глава на прасе, или около 6%.

Съзнанието на фермера от Айова е във Вашингтон, където президентът обръща пазарите с краката нагоре с туитове, и в Китай, където опустошително огнище на африканския свински грип властва над пазарите на свинско месо от поне година.

5 риска пред икономиката на САЩ

5 риска пред икономиката на САЩ

"Икономическата експанзия не умира от старост"

"Стигнах до извода, че дори когато нещо се случи, те няма да реагират бързо, колкото могат", обяснява Тенегер за пазарите, след като описва скока в търсенето, докато болестта бушува в Азия и скептицизма с продължаването на търговската война.

Откакто Тръмп за пръв път започна търговската война с Китай през 2017 г., американските фермери и производители са изправени пред бурни краткосрочни и дългосрочни перспективи за бизнеса си, дори когато президентът твърди, че действията му са благодатни за САЩ с положително въздействие както за фермерите, така и за американските потребители.

Междувременно анализаторите, които се опитват да получат цялостна картина на въздействието на ескалиращата търговска война, заявиха, че има признаци на безпокойство. Противно на твърдението на Тръмп, че досега въздействието върху американските потребители е "почти никакво", повишените мита за вносни стоки и селскостопански продукти са почти изцяло платени от американските потребители, според изследователи от университета в Принстън.

Има и други признаци на тревога. Само тази седмица, например, кривата на доходност на държавните облигации в САЩ се обърна за първи път от 2007 г. насам - сигнал, който винаги идва преди всичките седем рецесии в САЩ. Междувременно Тръмп твърди, че земеделските производители не са засегнати от търговската си война, очевидно имайки предвид огромните изплащания за компенсиране на щетите.

"Цените не се повишават, няма инфлация. Земеделските производители, получават повече, отколкото Китай, би изхарчил. Фалшивите новини няма да се съобщават", коментира Тръмп в Туитър.

Но несигурността на неговите туитове е основен източник на стрес за Леон Шийц, свиневъд в Североизточна Айова, който също отглежда около 600 декара култури, включително царевица и соя.

Тръмп: ЕС е по-лош от Китай, но просто е по-малък

Тръмп: ЕС е по-лош от Китай, но просто е по-малък

"Независимо дали ме обичате, или мразите, трябва да гласувате за мен"

Цялостният му възглед е да продължи да работи и да прави всичко възможно, защото знае, че няма контрол върху митата и търговската война, която се води през Вашингтон. Плюс това, той живее с философията - както и Тенегер - че президентът е индивид, който американците трябва да подкрепят, независимо от различията в мненията относно правилната политика.

"Бихме искали да няма тези изненади - освен ако не са положителни и ще имаме голяма продажба", казва с усмивка Лист.

Шийц и Тенегер са сред онези фермери в Айова, които казват, че застават до президента, ако не по друга причина, то от чувство за патриотичен дълг. Но не всички земеделски производители са толкова деликатни, когато става въпрос за търговската война на Тръмп.

Настоящата цена за соя е около 8,84 долара, според исторически данни, което е доста съвместимо с цените, които се наблюдават до около 70-те години. И цените всъщност са доста високи по време на мандата на предшественика на Тръмп, с висока стойност от 17,36 долара по време на Барак Обама.

"Всичко това са глупости. Това е просто още един политически номер, с който да изглежда като някакъв голям националист", коментира Нейлър, 42-годишен земеделски производител, питан за търговската война.

Но, като оставим Нейлър, много земеделски производители изглежда стоят с президента, поне засега. Той може и да им вреди в момента, но най-малкото е готов да се бори за това, в което вярва - дори ако не винаги е ясно какъв е планът му за тези отвън. Плюс това, казва Тенегер, Тръмп е говори прямо и фермерите харесват това качество.

"Ако той каже, че ще направи нещо, го прави. Така че, аз наистина оценявам това. Така или иначе, Тръмп е нагазил твърде дълбоко, за да се върне назад. В този момент той е по-добре да не отстъпва или ще изглеждаме доста глупаво", коментира Тенегер.

Тръмп иска от Абе, Япония да купува селскостопански продукти от САЩ

Тръмп иска от Абе, Япония да купува селскостопански продукти от САЩ

Става въпрос за "огромна сума" за соя и пшеница