Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опита да успокои своите привърженици за състоянието на американската икономика, въпреки колебанията на фондовата борса и обясни на събралите се в Ню Хемпшир, че финансовата им сигурност зависи от преизбирането му през 2020, съобщава АП.

"Независимо дали ме обичате или ме мразите, трябва да гласувате за мен", коментира той.

Тръмп отхвърли засилените опасения за американската икономика и 3% спад в Dow Jones, който беше подхранван от забавящата се глобална икономика и развитието на пазара на облигации, който е предсказал предишни рецесии. Избягването на икономически спад е от решаващо значение за надеждите на Тръмп за преизбиране.

"САЩ в момента имат най-добрата икономика от всякъде по света", добави той.

Тръмп, който стигна до Белия дом, като обеща да доведе страната до исторически икономически бум, твърди, както често го прави, че пазарите щяха да се сринат, ако бе загубил през 2016 г.

Републиканският президент защити и тактиката си за търговия с Китай. Китай иска да сключи търговска сделка със САЩ, защото това струва на страната милиони работни места, но той заяви, че не е необходимо САЩ да бързат.

"Не мисля, че сме готови да направим сделка", коментира Тръмп.

Тръмп покани "страхотния лидер" Си Дзинпин на среща през Туитър

Тръмп покани "страхотния лидер" Си Дзинпин на среща през Туитър

Тръмп обвини централната банка за борсите и страха от рецесия, проблемът не е Китай

Митингът на Тръмп е първият след масовите престрелки в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо. След стрлебата, Конгреса бе призован да предприеме незабавни действия за намаляване на насилието с оръжия. Тръмп обясни, че САЩ не могат да затруднят спазващите закона граждани да се защитят, но той се застъпи за увеличаване на броя на съоръженията за настаняване на психично болните, без да каже как ще плати за това.

"Ще махнем психически болните и опасни хора от улиците, така че няма да се налага да се тревожим толкова много за тях. Вече нямаме тези институции и хората не могат да получат подходяща помощ. Има тежко болни хора и те са на улицата", обяснява Тръмп.

Наред с обсъждането на икономиката и оръжията, Тръмп засегна и редица други теми, обвинявайки Европейския съюз, че е "по-лош от Китай, но просто е по-малък".

Центъра за проучване на университета в Ню Хемпшир установява, че 42% от възрастните в Ню Хемпшир одобряват Тръмп, докато 53% не го одобряват. Анкетата също показва, че 49% одобряват работата на Тръмп в икономиката и 44% не я одобряват.

"Американците могат да правят всичко, да отидат навсякъде и да надминат когото и да било. Никой не може да ни победи. Нищо не може да ни спре, защото да спечелиш, това е, което правят американците", пише Белият дом цитирайки Тръмп в Туитър.

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Но сериозно отчитат нарастващия интерес на САЩ към Арктика