Датските политици се подиграват с идеята за продажба на Гренландия на Съединените щати след информация, че президентът Доналд Тръмп е обсъждал идеята за закупуване на най-големия остров в света със своите съветници, съобщава "Ройтерс".

Предстои Тръмп да посети Копенхаген през септември, а Арктика е на дневен ред по време на срещи с премиерите на Дания и Гренландия, автономна датска територия.

"Това трябва да е първоаприлска шега, обаче е напълно извън сезона", заяви бившият премиер Ларс Локе Расмусен.

Идеята е приета като шега от някои съветници, но е взета и на сериозно от други в Белия дом, коментират пред "Ройтерс" източници, запознати със ситуацията.

"Отворени сме за бизнес, но не сме за продан", коментира външният министър на Гренландия Ане Лон Багър.

Тръмп иска да купи остров Гренландия

Тръмп иска да купи остров Гренландия

За да разшири територията на САЩ

"Ако той наистина го обмисля, това е окончателно доказателство, че е полудял. Мисълта, Дания да продаде 50 000 граждани на САЩ е напълно нелепа", заяви говорителят по външната политика на Датската народна партия Сорен Есперсен.

Гренландия, самоуправляваща се част на Дания, разположена между Северния Атлантически и Северния ледовит океан, зависи от датската икономическа подкрепа. "Сигурен съм, че мнозинството в Гренландия вярва, че е по-добре да имаме отношения с Дания, отколкото със САЩ, в дългосрочен план. Моята първа мисъл бе, "О, не, благодаря", коментира Аия Чемниц Ларсен, датски депутат от втората по големина партия на Гренландия "Инуит Атакатигиит".

"Ооо, Боже. Като някой, който обича Гренландия и е бил там девет пъти до всяко ъгълче и обича хората там, това е пълна и тотална катастрофа", коментира бившият американски посланик в Дания Руфъс Гифорд.

Гренландия е обсега на вниманието на световните супер сили, включително Китай, Русия и САЩ поради стратегическото си местоположение и минералните си ресурси. През май държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Русия се държи агресивно в Арктика, а действията на Китай трябва да се наблюдават и отблизо.

Помпео: Засилваме присъствието си в Арктика, за да контролираме „агресивните” Китай и Русия

Помпео: Засилваме присъствието си в Арктика, за да контролираме „агресивните” Китай и Русия

Това предупреди държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Договор за отбрана между Дания и САЩ от 1951 г., дава американските военни права върху въздушната база Туле в северната част на Гренландия.

Гренландия е част от Дания със самоуправление по вътрешните работи, докато Копенхаген се занимава с отбрана и външна политика.

Няма индикации, че покупката на Гренландия ще бъде на дневен ред в разговорите на Тръмп с датски представители.

Мартин Лидегаард, старши депутат от Датската социално-либерална партия и бивш външен министър, нарече идеята "гротескно предложение", което всъщност няма никаква онснова в реалността.

"Говорим за истински хора и не можете просто да продавате Гренландия като стара колониална сила", допълва той.

"Но това, което можем сериозно да отчетем, че действията на САЩ и интересът към Арктика значително нарастват и те искат много по-голямо влияние", коментира той.

Военната база на САЩ в Туле в Гренландия е най-северната инсталация и представлява част от нейната ядрена система за ранно предупреждение. Арктическият маршрут, на който седи, е възможно най-краткото разстояние между Европа и Северна Америка.

САЩ има история със закупуване на земя, за да разшири територията си и да осигури интересите си в чужбина. През 1867 г. президентът Андрю Джонсън купува Аляска от Руската империя. Тя става щат през 1959 г.

През 1917 г. Дания продава тогавашните датски острови Западна Индия за 25 милиона долара на САЩ, които ги преименуват на Вирджински острови на САЩ.

Президентът Хари Труман предлага да купи Гренландия през 1946 г. за 100 милиона долара в началото на Студената война.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Разногласията между САЩ и Турция няма да се отразят на операциите в Инджирлик