САЩ ще засилят присъствието си в Арктика, за да контролират "агресивното поведение" на Китай и Русия в богатия на ресурси регион.

Това предупреди държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от АФП и други медии.

Пентагонът предупреждава за риска от подводници на Китай в Арктика

Пентагонът предупреждава за риска от подводници на Китай в Арктика

Китай, въпреки че не е арктическа държава, става все по-активен в полярния регион

Преди разговори във Финландия между осемте арктически държави, Помпео също алармира, че "регионът се превръща в арена на глобално надмощие и конкуренция". Той добави, че Арктика не трябва да се превръща в място на беззаконие само защото е пустош.

По думите му САЩ ще се конкурират за влияние в региона. Той разкритикува Китай и Русия за практики, които дестабилизират региона.

Помпео участва на двудневна среща на външните министри на страните от Арктическия съвет. Очаква се да проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров.

Путин обяви, че санкции няма да попречат на руските планове в Арктика

Путин обяви, че санкции няма да попречат на руските планове в Арктика

Лавров: Страни от НАТО искат милитаристичен дух, но северните ни съседи разбират опасността от този подход

Ние навлизаме в нова фаза на стратегическо обвързване в Арктика, напълно нови заплахи за арктическите интереси, смята държавният секретар на САЩ.

По думите му САЩ ще увеличат дипломатическото и военното си присъствие с нови военни учения, ледоразбивачи и разширяване на операциите на бреговата охрана.

Помпео конкретно се прицели в Китай, която, за разлика от Русия, няма територия или претенции към Арктика. Според него обаче Китай се опитва да се включи в делата на региона с огромни инфраструктурни проекти и търговски инвестиции, които трябва да бъдат държани под контрол. Той отхвърли твърдението на Пекин, че е "почти арктическа държава".

САЩ се заричат да не допуснат господство на Китай и Русия в Арктика

САЩ се заричат да не допуснат господство на Китай и Русия в Арктика

Нови "закачки" между великите сили

Има само арктически държави и неарктически държави. Не съществува трета категория, категоричен е Майк Помпео.

Искаме ли Северният ледовит океан да бъде превърнат в ново Южнокитайско море с милитаризация и съперничество за територии, попита той.

Помпео не пропусна да предупреди, че намеренията на Русия в региона, където Москва предприе голяма кампания за разширяване на военното си присъствие, могат да се окажат дестабилизиращи като се има предвид миналото на държавата.

"Знаем, че руските териториални амбиции могат да се превърнат в насилие", подчерта той и посочи конфликта в Източна Украйна.

Но в подготвената за Помпео реч не беше споменато за "климатичните промени". Той каза, че морските пътища в Арктика могат да се превърнат в Суецкия канал или Панамския канал на XXI век.

В Арктическия съвет участват Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ.