Увеличаването на дейностите на Китай в Арктическия регион може да трасира пътя за засиленото му военно присъствие, включително разполагането на подводници, които да действат като възпиращи средства срещу ядрена атака. Това изтъкват от Пентагона в доклад, цитиран от "Ройтерс".

Оценката е включена в годишния доклад на американските военни до Конгреса на САЩ относно въоръжените сили на Китай и следва публикуването от Пекин на първата бяла книга за политиката му в Арктика.

В този документ Китай очертава плановете си за развитие на плавателни пътища, отворени от глобалното затопляне, за да създаде "Полярния път на коприната", който се основава на инициативата "Един пояс, един път" на китайския президент Си Цзинпин.

Светът харчи най-много за отбрана след Студената война, благодарение на САЩ и Китай

Светът харчи най-много за отбрана след Студената война, благодарение на САЩ и Китай

Руските разходи отбелязват годишен спад за почти две десетилетия - с 20%

Китай, въпреки че не е арктическа държава, става все по-активен в полярния регион, като още през 2013 г. стана наблюдаващ член в Арктическия съвет. Това предизвика опасения у арктическите държави за дългосрочните стратегически цели на Пекин, включително възможните военни разгръщания.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще присъства на срещата на Арктическия съвет, който се състои от 8 държави, във финландския град Рованиеми, която започва в понеделник, и която идва в контекста на опасенията във връзка със засилените търговски интереси на Китай в Арктика.

Докладът на Пентагона отбелязва, че Дания е изразила загриженост относно интереса на Китай в Гренландия, който включва предложения за създаване на изследователска станция и сателитна наземна станция, обновяване на летищата и увеличаване на добива на полезни изкопаеми.

Два военни кораба на САЩ през Тайванския проток вбесяват Китай

Два военни кораба на САЩ през Тайванския проток вбесяват Китай

Това рискува допълнително изостряне на напрежението с Китай

"Граждански изследвания могат да подкрепят засиленото китайско военно присъствие в Северния ледовит океан, което може да включва разполагане на подводници в региона като възпиращ фактор срещу ядрени атаки", се изтъква в доклада на американските военни.

Пентагонът подчертава също, че китайските военни са издигнали като висок приоритет модернизирането на подводния си флот. Китайските военноморски сили разполагат с четири ядрени подводници, въоръжени с балистични ракети, шест ядрени щурмови подводници и 50 конвенционални щурмови подводници.

"Скоростта на растежа на подводната сила се е забавила и вероятно ще нарасне до между 65 и 70 подводници до 2020 г.", се прогнозира в доклада.

САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, вярва Тръмп

САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, вярва Тръмп

Искаме да се отървем от ядрените оръжия, длъжни сме

Допълва се, че Китай е построил шест подводници от клас "Джин", като четири са действащи, а две в процес на изграждане в корабостроителницата Хулудао.

В доклад от януари Агенцията за военно разузнаване на Пентагона посочи, че китайският военен флот ще се нуждае от минимум пет подводници от клас "Джин", за да поддържа непрекъснато ядрено възпиране в морето.

САЩ и техните съюзници, от своя страна, разширяват своите военноморски сили за борба с подводници в Източна Азия. Това включва засилени патрули на модерните американски самолети P-8 Poseidon от Сингапур и Япония.

Увеличаването на китайските подводни сили е само един от елементите на широка и скъпа модернизация на китайската армия, която според американски експерти е предназначена предимно за възпиране на всякакви действия от страна на американските въоръжени сили.

Тръмп наредил да се подготви нов ядрен договор с Русия и Китай

Тръмп наредил да се подготви нов ядрен договор с Русия и Китай

Наскоро държавният глава на САЩ е предприел действия с цел да наложи нови ограничения върху ядрения арсенал