Глобалните военни разходи достигнаха най-високото си ниво от миналата година след края на Студената война, подхранвано от увеличените разходи в Съединените щати и Китай, двете най-големи икономики в света, съобщава "Ройтерс".

В годишния доклад на SIPRI - "Стокхолмски международен институт за изследване на мира", се съобщава, че общите глобални военни разходи през 2018 г. достигат 1,82 трилиона долара, което е с 2,6% повече от предходната година.

Това е най-високата стойност от 1988 г., когато тези данни за първи път стават достъпни, когато Студената война започна да намалява. Първите пет държави са САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция, които представляват 60% от световните военни разходи.

Военните разходи на САЩ нараснаха с 4,6% през миналата година и достигнаха 649 млрд. долара, оставайки все още най-големият инвеститор в отбрана в света. Те заемат 36% от общите глобални военни разходи, които са почти равни на средствата на осемте най-големи страни след тях в класацията, допълва SIPRI.

Снимка 420703

Източник: SIPRI

Китай, който е на второ място, отбеляза ръст на военните разходи с 5% до 250 млрд. долара миналата година, 24-ти пореден годишен ръст. "През 2018 г. САЩ и Китай са съставлявали половината от световните военни разходи", коментира Нан Тиян изследовател в програмата SIPRI за оръжие и военни разходи (AMEX).

След като президентът Доналд Тръмп се ангажира със силна национална отбрана, въпреки намаляването на броя на американските войски в конфликтни зони като Афганистан, 2018 г. отбелязва първото увеличение на военните разходи на САЩ от 2010 г. насам. Неговото искане за разходи за отбрана към Конгреса тази година е най-голямото в доларово изражение преди корекция за инфлацията.

Тръмп увеличава разходите за отбрана

Тръмп увеличава разходите за отбрана

5% съкращения за социални разходи

"Увеличението на разходите в САЩ се дължи на прилагането от 2017 г. на нови програми за снабдяване с оръжие в рамките на администрацията на Тръмп", се казва в изявление на Од Флорен, директор на програмата SIPRI - АMEX.

Другите най-големи инвеститори в низходящ ред са Саудитска Арабия, Индия, Франция, Русия, Великобритания, Германия, Япония и Южна Корея. Саудитска Арабия, която оглавява военна коалиция, която се бори с хутите в Йемен, харчи най-много за отбрана на глава от населението.

Тръмп критикува някои от съюзниците на Вашингтон от НАТО в Европа, особено Германия, за това, че не успяват да посрещнат целта на Алианса за 2% от брутния вътрешен продукт.

Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх

Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх

Като цяло европейските съюзници харчат 1,51% от БВП за отбрана

Данните на SIPRI показват, че военните разходи са били 1.2% от БВП в Германия (най-голямата икономика в Европ) миналата година, въз основа на прогнозите за БВП за 2018 г. от Международния валутен фонд.

Великобритания и Франция, другите две най-големи икономики в Европа, изразходват съответно 1,8% и 2,3% от БВП за отбрана през 2018 г.

Военните разходи на всичките 29 страни-членки на НАТО възлизат на малко над половината от общите разходи, допълва SIPRI.

Снимка 420702

Източник: SIPRI

Столтенберг: Нужно е увеличение на разходите за защита на страните от НАТО

Столтенберг: Нужно е увеличение на разходите за защита на страните от НАТО

Настоящата световна ситуация го налага

Русия, която използва военни мускули с анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. и намесата в сирийския конфликт, отпада от списъка на петте най-големи през 2018 г. след годишен спад от 3,5%.

Въпреки постоянния стремеж да се модернизират руските въоръжени сили, президентът Владимир Путин трябваше да позатвори портфейла след рязкото намаляване на световните цени на петрола и необходимостта от приоритизиране на някои програми за вътрешни разходи.

Руските разходи отбелязват първия си годишен спад за почти две десетилетия през 2017 г., с реално намаление от 20%, показват оценките на SIPRI миналата година.

Китай увеличава разходите за отбрана

Китай увеличава разходите за отбрана

Пекин планира шест самолетоносача