Военните на САЩ обявиха, че са изпратили два военни кораба през Тайванския проток, докато Пентагонът увеличава честотата на движението през стратегическия воден път, въпреки противопоставянето на Китай, съобщава "Ройтерс".

Преминаването на бойните кораби рискува допълнително изостряне на напрежението с Китай, но вероятно ще бъде разгледано от автономен Тайван като знак за подкрепа от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп на фона на нарастващото напрежение между Тайпе и Пекин.

Китай бесен на Франция - френски кораб премина през Тайванския проток

Китай бесен на Франция - френски кораб премина през Тайванския проток

Френският боен кораб "незаконно е навлязъл в териториалните води на Китай" на 7 април

Тайван е една от нарастващия брой конфликтни точки в отношенията между САЩ и Китай, които включват също така търговска война, американски санкции и увеличаващото се показване на мускули от страна на военните на Китай в Южнокитайско море, където САЩ също провеждат патрули за осигуряване на свобода на корабоплаването.

Въпросните два американски военни кораба са разрушителите "Уилям П. Лоурънс" и Stethem. Тайванският проток, който отделя Тайван от Китай, е с ширина от около 180 км.

"Преминаването на корабите през Тайванския проток показва ангажимента на САЩ към свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион", изтъкна говорителят на Седми флот на американските военноморски сили Клей Дос.

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

Действията на САЩ рискуват допълнително да засилят напрежението с Китай

Дос увери, че по време на преминаването на американските кораби не е имало опасни или непрофесионални взаимодействия с кораби на други страни.

От Министерството на отбраната на Тайван заявиха, че американските кораби са преминали в северна посока през протока.

"Американските кораби, свободно преминаващи през Тайванския проток, са част от мисията за изпълнение на стратегията в Индо-Тихоокеанския регион", посочиха тайванските военни.

Въоръжените сили на Тайван са наблюдавали преминаването, като не се е случило нищо необичайно, отбелязаха от ведомството.

САЩ изпратиха бойни кораби в Тайванския проток

САЩ изпратиха бойни кораби в Тайванския проток

Честият транзит на бойни кораби през стратегическия морски коридор безпокои Китай

В Пекин говорителят на китайското външно министерство заяви, че Китай е обърнал голямо внимание на действията на американските кораби и е изразил загриженост пред САЩ.

"Тайванският въпрос е най-важният и чувствителен въпрос в китайско-американските отношения", изтъкна говорителят по време на ежедневната пресконференция.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са задължени по закон да подпомагат острова със средства за самоотбрана и са неговият основен доставчик на оръжие.

Пентагонът уточнява, че Вашингтон е продал на Тайпе оръжие на стойност повече от 15 млрд. долара от 2010 г. насам.

САЩ не изключват изпращане на самолетоносач в Тайванския проток

САЩ не изключват изпращане на самолетоносач в Тайванския проток

През 2018 г. Вашингтон на три пъти изпрати бойни кораби

Китай засили натиска, за да утвърди суверенитета си над острова, който той разглежда като непокорна провинция на "единен Китай" и свещена китайска територия.

Говорителят на външното министерство на Китай настоя също така, че неотдавнашното преминаване през Тайванския проток на френския военен кораб, е незаконно.

Опасенията на Пекин за Тайван вероятно ще са фактор за военните разходи на Китай през тази година, след непреклонната новогодишна реч на президента Си Цзинпин, който заплаши да атакува Тайван, ако той не приеме върховенството на Китай.