Китай съобщи, че Военноморските сили на азиатската държава са предупредили френски боен кораб, навлязъл в Тайванския проток по-рано този месец. Пекин обяви, че е изпратил официална протестна нота на Париж заради действията на френския кораб, информира АФП.

Министерството на отбраната на Китай разкри, че френският боен кораб "незаконно е навлязъл в териториалните води на Китай" на 7 април.

Русия и Китай подготвят съвместни ПРО учения в Русия

Русия и Китай подготвят съвместни ПРО учения в Русия

За поддържане на международния стратегически баланс и реакция на балистични и крилати ракети

Пекин разглежда самоуправляващия се демократичен Тайван като китайска територия, която един ден ще бъде обединена с Китай.

Американски представители съобщиха пред "Ройтерс", че френски боен кораб е преминал през протока този месец. Осведомителната агенция коментира, че това е много рядък ход от страна на европейска държава, който вероятно ще бъде приветстван от Вашингтон, но ще увеличи напрежението с Пекин.

Източниците обявиха, че корабът е преминал през протока на 6 април. Единият от източниците разкри, че корабът е френската фрегата Vendemiaire, която е била проследена от китайските военни. Представителят не знае дали има друг случай, при който френски кораб да е преминавал през протока.

Си Дзинпин призовава за военноморско сътрудничество в света

Си Дзинпин призовава за военноморско сътрудничество в света

Китайският народ обича мира и страните не трябва да се заплашват

Официалният представител добави, че в резултат на тези действия Китай е уведомил Франция, че повече няма да бъде канена на военноморски парад, с който се отбелязва 70 г. от основаването на Военноморските сили на Китай. На парада участваха кораби от Индия, Австралия и други страни.

"Китайските военни изпратиха военноморски кораби в съответствие със закона и правилата, за да идентифицират френския кораб и да го призоват да се оттегли", каза говорител на китайското военно министерство.

"Китайските военни ще останат бдителни за категорична защита на суверенитета и безопасността на Китай", добави говорителят.