Китайският народ обича мира и страните не трябва да се заплашват взаимно с използването на сила, a военноморските сили в света трябва да си сътрудничат в осигуряването на морска сигурност, коментира Си Дзинпин в пристанищния град Циндао (провинция Шандонг, Източен Китай) по повод 70-годишнината от създаването на Военноморските сили на Народната освободителна армия на Китай, съобщава "Ройтерс".

Си Дзинпин има сериозен план за обновяване на армията, като разработва всичко - от стелт самолети до самолетоносачи, а Китай увеличава присъствието си в оспорваното Южнокитайско море и около самоуправляващия се Тайван, което играе по нервите на региона и във Вашингтон, допълва медията.

Джеймс Мориарти: Китай заплашва сигурността на Тайван и региона

Джеймс Мориарти: Китай заплашва сигурността на Тайван и региона

САЩ недоволстват от учения на китайски бомбардировачи и военни кораби

Военноморските сили са ключов бенефициент на плана за модернизация, като Китай иска да проектира властта си далеч от бреговете на страната и да защити своите търговски пътища и граждани в чужбина.

"Китайците обичат и жадуват за мир и неизменно ще следват пътя на мирното развитие", коментира Си Дзинпин пред ръководителите на чуждестранни делегации.

"Всички трябва да се уважаваме, да се отнасяме едни към други като равни, да засилваме взаимното доверие, да укрепваме морския диалог и обмена и да задълбочаваме прагматичното сътрудничество между флота", добави той.

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

Действията на САЩ рискуват допълнително да засилят напрежението с Китай

"Трябва да има повече дискусии и консултации между страните, и не може да има принуда към сила или заплахи със сила при най-малкия претекст", обяснява той.

"Всички държави трябва да се придържат към равни консултации, да подобрят механизмите за комуникация при кризи, да засилят регионалното сътрудничество в областта на сигурността и да насърчат правилното разрешаване на спорове, свързани с морето."

Очаква се Си Дзинпин да гледа морския парад по-късно през деня, въпреки че не е ясно дали лошото време в Циндао (с мъгла и дъжд), може да повлияе на събитието.

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

Помпео определи Китай за заплаха, а Пекин отговори да спрат да създават неприятности

Парадът ще включва 32 китайски кораба и 39 самолета, както и военни кораби от 13 чужди държави, включително Индия, Япония, Виетнам и Австралия. Китай заяви, че за първи път ще покаже нови атомни подводници и военни кораби.

Китай често трябва да отхвърля чужди притеснения за военните им намерения, особено като се има предвид, че военните разходи продължават да се увеличават. Пекин коментира, че няма какво да крие и покани малък брой чуждестранни медии на борда на военноморски кораб да наблюдават парада.

Последните военни битки на Китай са с виетнамците в Южнокитайско море през 1974 и 1988 г., макар че това са сравнително малки сблъсъци. Китайските военноморски кораби също участват в международни патрули за борба с пиратството край бреговете на Сомалия от края на 2008 г.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия