Китайски бомбардировачи и военни кораби провеждат учения около Тайван, последните военни маневри в близост до острова, а висш американски служител обвини Китай в "принуда" и заплаха за стабилността в региона, съобщава "Ройтерс".

САЩ нямат официални връзки с Тайван, но са задължени по закон да помагат на острова за самозащита и са основният му източник на оръжие. Китай засили натиска върху Тайван и подозират президента на острова, че иска официална независимост, като за Китай това е преминаване на червена линия, тъй като няма да се откажат да поставят Тайван под контрол.

"Всеки опит да се повлияе на Тайван чрез заплахи или принуда, вярваме че дестабилизира региона и застрашава стабилността в Тайванския проток," коментира Джеймс Мориарти, председател на Американския институт в Тайван, на церемония, отбелязваща 40 години отношения САЩ-Тайван.

САЩ са сериозно обезпокоени за бъдещето на Тайван

САЩ са сериозно обезпокоени за бъдещето на Тайван

Китай повтаря, че последствия ще има, ако чуждестранни сили подкопават мира и стабилността

Китайската народно-освободителна армия заяви, че военните кораби, бомбардировачи и разузнавателни самолети са провели "необходими учения" около Тайван в понеделник и ги определят като рутинни. През последните няколко години Китай многократно извършва "островни патрули".

Тайван използва изтребители и кораби, за да наблюдава китайските сили, съобщава министерство на отбраната, обвинявайки Пекин в "опит за промяна на статуквото в Тайванския проток".

Мориарти допълва, че "изтребителите и бомбардировачите около острова, вероятно във връзка с това, което правим този следобед, определено не помага. Пречи на стабилността. Вреди на отношенията от двете страни на протока."

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

Помпео определи Китай за заплаха, а Пекин отговори да спрат да създават неприятности

"Това вреди на всеки опит на Китай да спечели сърцата и умовете на тайванския народ", обяснява Мориарти пред репортери в ново съоръжение на института за 256 млн. долара, което фкатически е и американско посолство в Тайван.

Делегация, водена от бившия говорител на САЩ в Камарата на представителите, Пол Райън е в Тайпе, за да отбележи 40 години от подписването на Закона за отношенията с Тайван, който урежда отношенията между САЩ и Тайван и потвърждава ангажимента на Вашингтон.

"Не можем да искаме по-добър приятел от Тайван. Тайван е история за успеха на демократичния дух, надежден партньор и сила на доброто в света", коментира Райън.

"Искаме останалата част от света да прилича повече на Тайван", допълва той.

Япония създава нови военни бази срещу китайската заплаха

Япония създава нови военни бази срещу китайската заплаха

Разполага техника и персонал в югозападните острови на страната

Президентът на Тайван Цай Ингвен коментира, че иска да запази статуквото с Китай, но ще защити тайванската сигурност и демокрация, тъй като Китай увеличава военните заплахи срещу Тайван.

Посещението на американски чиновници е само няколко седмици след като Цай каза, че САЩ отговарят положително на молбите на Тайпе за нови продажби на оръжия, за да укрепят защитата пред нарастващия натиск от Китай.

Миналия месец Вашингтон изпрати кораби на флота и брегова охрана през тесния пролив, отделящ острова от континента, част от увеличаване на честотата на преминаване на САЩ през стратегическия воден път в подкрепа за Тайп.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия