НАТО прекарва по-голямата част от последните 70 години, като се фокусира върху това как да защити Континента от Русия. За да оцелее през следващите десетилетия, започва да мисли за заплахата, която е по-далеч на изток, съобщава "Политико".

Китай е тема за обсъждане от представители на НАТО в американската столица тази седмица, за да отпразнуват 70-тата годишнина от подписването на Вашингтонския договор, който създава съюза на 4 април 1949 година.

Въпроси относно това дали и до каква степен членовете на алианса трябва да позволят на Huawei да работи в техните страни, заедно с инициативата на Италия да се присъедини към амбициозната инициатива "един пояс, един път" на Пекин, поставиха въпроса как НАТО трябва да отговори на азиатския фронт.

"Китай ще е предмет на 21-ви век за двете страни на Атлантическия океан. Китай е предизвикателство в почти всяка тема. Важно е да има по-добро разбиране за това, какво означава това за НАТО", коментира германският външен министър Хайко Маас във Вашингтон.

Това е огромен проблем за голяма част от Европа, която, подобно на САЩ, има дълбоки търговски връзки с Китай.

Си Дзинпин иска светът да отхвърли закона на джунглата

Си Дзинпин иска светът да отхвърли закона на джунглата

Нужно е да се създаде нова стратегия за сигурност

"Ние сме партньори от една страна и конкуренти от друга - не само по отношение на икономиката, но имаме и много различни политически системи. Искаме отношения на основата на реципрочност. Ние също искаме добри търговски отношения с Китай", обясни германският канцлер Ангела Меркел на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица.

Китай вече е най-големият търговски партньор на Германия, пред САЩ За ЕС, като цяло търговията с Китай се нарежда на второ място след САЩ. Освен това Китай показва желание да инвестира значителни суми там, където другите не искат: необходими инфраструктурни проекти в страни като Гърция, Унгария и Италия.

Докато администрацията на Тръмп се фокусира върху Китай от първия си ден, европейските лидери едва започват да се сблъскват с нарастващите признаци, че китайската щедрост може да представлява дългосрочна стратегическа заплаха за региона.

Досега европейският дебат за Китай е ограничен до политическата сфера. ЕС обеща да заеме по-твърда позиция спрямо Китай по въпросите с кибершпионажа и кражбите на интелектуална собственост, които се очаква да бъдат начело на дневния ред на срещата на върха на ЕС с Китай следващата седмица.

Китай увеличава разходите за отбрана

Китай увеличава разходите за отбрана

Пекин планира шест самолетоносача

Каква роля трябва да играе НАТО с географските си ограничения в усилията на Запада да се защитава срещу Китай, все още не е ясно.

Въпреки това има все по-голяма убеденост сред служителите по сигурността от двете страни на Атлантическия океан, че във време на засилване на напрежението в алианса за споделяне на тежестта, политиката за Китай е област от общ интерес между САЩ и нейните европейски партньори.

Въпросите за това как да се осигурят отворени транспортни канали в ключови търговски коридори, като например Южнокитайско море, са също толкова важни за Европа, колкото и за САЩ. Заплахата, породена от възможностите на Китай за кибервойна, е друга област от ключово стратегическо значение.

Но това, което липсва, е стратегия. "Всички можем да извлечем полза, ако можем да разработим съвместни подходи със САЩ. Но все още нямаме стратегия на ЕС, а за да имаме обща стратегия, трябва да имаме и своя собствена", коментира Волфганг Ишингер, бивш германски посланик, който сега оглавява Мюнхенската конференция за сигурност.

Най-голямото притеснение на Европа е, че в един свят на силна конкуренция между САЩ и Китай, те ще останат отстрани. Неотдавнашното решение на президента Доналд Тръмп да се оттегли от Договора за ядрени ракети със среден обсег (ИНФ), споразумение от епохата на Студената война, предназначено да задържи ядрените оръжия от този клас извън Европа, разпали тези страхове.

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

Не възнамерява да разполага нови ракети в Европа

Администрацията на Тръмп взе решението, без да се с ангажира европейските съюзници на Вашингтон, въпреки че Европа би била най-изложена на руските ядрени оръжия.

Официални представители на САЩ твърдят, че решението е продиктувано както от години доказателства, че Русия е престанала да се придържа към договора, така и от притесненията, че Китай, който не е член на ИНФ, разполага подобни ядрени оръжия в Азия и придобива стратегическо предимство.

Това, от което европейците се разочароваха е, че те нямат почти никакъв глас по въпрос от екзистенциално значение за тях.

"Стратегически въпрос от най-високо ниво за европейците бе решен по причини, които са извън Европа, но имат огромни последици. Можете да видите, че в най-добрия случай нашите съображения бяха второстепенни", коментира Ян Техау, директор на европейската програма в Германския фонд "Маршал" на САЩ. 

Русия: Плановете на НАТО за база в Източна Европа не са стабилност за Европа

Русия: Плановете на НАТО за база в Източна Европа не са стабилност за Европа

НАТО показва, че няма да се откаже от конфронтация с Русия

Въпреки тези разочарования, между висшите европейски служители в областта на отбраната има консенсус, че независимо от неотдавнашната реторика за "европейска армия", НАТО остава абсолютно необходим за сигурността на региона.

Въпросът е как Европа може да убеди Вашингтон, че си струва неприятностите. Един от начините Европа да покаже своята стойност е да започне да поема повече от собствената си тежест в НАТО, обясняват анализатори.

На САЩ се падат повече от две трети от разходите на НАТО за отбрана, което е източник на дълбоко възмущение в Тръмп. Докато редица държави са постигнали напредък в изпълнението на целта на НАТО за харчене от 2% от БВП, други, особено Германия, остават далеч назад.

Голям риск за Европа ще бъде криза в Азия, която отклонява американските ресурси от НАТО. Такава промяна може да настъпи внезапно, както стана след терористичните нападения от 11 септември 2001 г., когато САЩ пренасочиха фокуса си почти за една нощ към Близкия изток.

Ето защо някои европейски военни стратези смятат, че членовете на НАТО в региона трябва да се подготвят да поемат водеща роля в борбата с Русия.

Редица европейски държави, включително Великобритания и Германия, вече играят централна роля в операции на НАТО за ускорено присъствие в Прибалтика и Полша, които имат за цел да обезкуражат Русия от навлизане в региона.

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

НАТО: Няма да има надпревара във въоръжаването с Русия

Йенс Столтенберг обеща Алиансът да е верен съюзник на САЩ

При всичките разговори за намесата на Москва в изборите и нахлуването в територията на съседите си, в алианса нараства консенсусът, че въпреки значителния си ядрен арсенал, Русия може да бъде удържана.

Членовете на НАТО в Европа имат много по-големи военните разходи и икономическата мощ от Русия. Руската икономика е зависима от енергетиката, тя е в застой и е по-малка от тази Канада, например.

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, тя ще облекчи САЩ, които може да се концентрират повече върху Азия (където европейските съюзници от НАТО на практика нямат присъствие), разделение на усилията, което вероятно ще направи НАТО по-лесно за приемане във Вашингтон в дългосрочен план.

Агресивните туитове на Тръмп отклоняват от факта, че той не е единственият във Вашингтон, който иска да види, че съюзниците в НАТО поемат по-голяма тежест за Европа.

Русия притеснена от засилването на ядрения компонент в ученията на НАТО

Русия притеснена от засилването на ядрения компонент в ученията на НАТО

Стратегически бомбардировачи на САЩ се присъединяват към такива учения

"САЩ са много, много обезпокоени от това, което се случва в Тихия океан. Това оспорва възприятието, че САЩ все още трябва да предоставят толкова огромно количество ресурси, необходими за осигуряване на Европа", обяснява Бари Посен, професор по политически науки в Масачузетския технологичен институт и виден критик на НАТО, на форум във Вашингтон.

Със или без Тръмп, реалността за сблъсък с Китай трябва да предизвика размисли за бъдещето на НАТО.

Друг е въпросът дали европейците, като се има предвид нарастващата им икономическа зависимост от Китай, могат да постигнат консенсус помежду си, а още по-малко със САЩ.

Желанието на страните от Южна Европа да приветстват китайските инвестиции е тревожен знак за онези, които настояват за единен подход.

"Китай парализира вземането на решения в Европа. Ние трябва да правим тези инвестиции, които и Китай прави, но вече не сме достатъчно богати, за да задържим Китай от нашия пазар, коментира Ян Техау.

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

Да устои на развода между Европа и Америка и заплахите от Русия и Китай