Международната общност трябва да се откаже от закона на джунглата в междудържавните отношения и да формира нова стратегия в областта на глобалната сигурност, коментира китайският президент Си Дзинпин след среща с френския президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава ТАСС.

"Трябва да преследваме нова визия в областта на сигурността, чиято същност ще бъде универсална, всеобхватна, насочена към сътрудничество и устойчива сигурност. Трябва да оставим настрана манталитета на Студената война, да се откажем от законите за джунглата, според които силните потискат слабите", обясни китайският президент.

Според него, тенденциите, наблюдавани в съвременния свят за засилване на геополитическото съперничество, подкопават доверието между страните и водят до увеличаване на взаимното подозрение.

"Трябва да продължим консултациите, за да преодолеем липсата на доверие. Доверието е най-добрият начин за засилване на международните и междудържавните отношения. Но това, което виждаме сега, е засилена конкуренция и противоречия, както и геополитическото съперничество".

САЩ преувеличавали заплахата от Китай, за да оправдаят нарастващите си военни разходи

САЩ преувеличавали заплахата от Китай, за да оправдаят нарастващите си военни разходи

След като Тръмп поиска рекордните 750 млрд. долара за отбрана

"Всичко това подкопава международното доверие и сътрудничество. Трябва да се съсредоточим върху взаимното уважение и доверие. Необходимо е да следваме задълбочени комуникация и диалог за укрепване на взаимното стратегическо доверие и взаимните подозрения", допълва той.

Си Дзинпин определя сътрудничеството за ключова характеристика на отношенията между Китай и страните от ЕС.

"Сътрудничеството остава най-важната характеристика на отношенията между КНР и ЕС. Въпреки че има разногласия между нас или, до известна степен, конкуренция, тя е конструктивна по своята същност."

Президентът на КНР отбеляза, че Китай и ЕС "се движат ръка за ръка. Не трябва да правим нещо зад гърба на другите. Това е изключително важно."

По време на срещата Си Дзинпин призова Франция да развие двустранно сътрудничество в нови индустрии, по-специално в областта на финансите, изкуствения интелект и устойчивото градско развитие.

"Тази година се навършват 55 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и Франция - през това време постигнахме значителни резултати", коментира той.

По думите му, "трябва да задълбочим сътрудничеството в традиционните области, като ядрената енергетика, авиацията, космическата индустрия, селското стопанство и храните, както и здравеопазването и автомобилната индустрия".

Макрон поиска Европа и Китай да осъвременят СТО

Макрон поиска Европа и Китай да осъвременят СТО

Макрон направи призова по време на съвместна пресконференция

"В същото време трябва да ускорим сътрудничеството в нови индустрии, включително зелено производство, изкуствен интелект, финансови услуги и устойчиво градско развитие", допълва китайският лидер.

Ръководителят на КНР коментира, че страните трябва да работят заедно по проблема с изменението на климата и да прилагат изцяло Парижкото споразумение. Китай и Франция трябва да действат заедно, за да постигнат ползи и взаимно изгодни резултати за населението.

"Трябва да работим по-тясно в областта на изменението на климата, както и да изпълним изцяло условията на Парижкото споразумение, да използваме положителните резултати от предстоящата среща на върха на ООН по мерките за изменение на климата (която ще се проведе на 23 септември в Ню Йорк), да се създадат благоприятни условия за народите на двете страни и за целия свят", посочва той.

Инициативата на Китай "Един пояс - един път" включва глобална стратегия за международно икономическо сътрудничество и принципи на многостранност. "Тя отваря важен път за глобалния икономически растеж и цялостното развитие. Китай приветства активното участие на Франция и други страни в изпълнението на проекта "Един пояс - един път", коментира Си Дзинпин.

Формулирана от китайския президент през 2013 г., Стратегията за икономически пояс по пътя на коприната е програма за реорганизиране на морските и сухопътните транспортни коридори. Планът предвижда развитието на ключова транспортна инфраструктура, която ще предостави на китайските производители пряк достъп до пазарите на изток и запад, както и прехвърляне на производство в отдалечени региони с евтина работна ръка.

Парижкото споразумение за климата бе постигнато на 12 декември 2015 г. след международна среща на високо равнище, проведена в Париж. Участници се съгласиха да не позволяват увеличаване на средната температура на планетата до 2100 г. с повече от 2 градуса по Целзий в сравнение с показателя от прединдустриалната ера. Учените смятат, че по-значителен растеж може да доведе до необратими последици за околната среда.

Китай е против едностранни действия и подмяна на фактите за Голанските възвишения

Китай е против едностранни действия и подмяна на фактите за Голанските възвишения

Пекин подчертава, че международната общност определя Голан за окупирана територия

Си Дзинпин проведе среща с Меркел и Юнкер по инициатива на Макрон. По-рано беше съобщено, че целта е да се намерят контактни точки между Европа и Китай, както и обсъждане на реформата на Световната търговска организация и прилагането на Парижкото споразумение за климата. Това събитие ще постави основата за срещата на високо равнище между ЕС и Китай, насрочена за 9 април.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска "реципрочност в търговията" между Европейския съюз и Китай. По време на съвместна пресконференция със Си Дзинпин, Еманюел Макрон и Жан-Клод Юнкер, Меркел изтъкна, че ако търговските преговори между САЩ и Китай стигнат до застой, германската икономика ще го усети.

Забележките на Меркел са след като Си Дзинпин отбеляза, че отношенията между ЕС и Пекин "напредват заедно" въпреки подозренията. Междувременно Макрон призова Китай да "уважава единството на Европейския съюз". Макрон също заяви, че напрежението между страните-членки на ЕС се е увеличило след засилване на търговията на ЕС с Китай.

Си Дзинпин започна посещението си в Европа от Италия, която стана първата страна от Г-7, която се присъедини към китайския проект "Един пояс, един път", след подписването на протокол с Китай в събота.

Китай със стремеж към нов световен медиен ред

Китай със стремеж към нов световен медиен ред

Китай активно се опитва да влияе върху световна медийна среда