Италия одобри мащабната индустриална инициатива на Китай "Един пояс, един път", като това я прави първата европейска страна членка на Г-7, в която членуват едни от най-мощните икономики в света, която се присъединява към китайския проект, съобщават световните осведомителни агенции.

Подписването на споразумението стана по време на тридневното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Италия в опит за подобряване на отношенията с Рим, докато в момента Китай води търговска война със САЩ.

Освен споразумението по "Един пояс, един път", китайски и италиански компании са сключили около десет други търговски споразумения, като сред тях са проекти в стоманодобивната, енергийната и газовата промишленост.

Това става, след като вчера италианският президент Серджо Матарела коментира планираното сключване на споразумение с Китай, изтъквайки, че то ще създаде "идеални условия" за засилване на сътрудничеството между бизнесите на двете страни.

Той също така изрази надежда, че "Един пояс, един път", известен още като "Морски път на коприната на 21 век", ще бъде "двупосочен път" и ще позволи обмен не само на стоки, но и на идеи. От своя страна китайският му колега Си Цзинпин посочи, че той и Матарела са постигнали "широко споразумение".

През 2013 г. Си Цзинпин разкри планирания от Китай проект "Един пояс, един път", като целта му е да ускори икономическото развитие и да засили отношенията между страните в Евразия.