Китай активно се опитва да влияе върху световна медийна среда с цел париране на критиките към страната и разпространение на пропаганда. Това става ясно от нов доклад на "Репортери без граници", цитиран от "Тайм".

Докладът, озаглавен "Стремежът на Китай към нов световен медиен ред", разкрива, че Пекин използва разнообразни стратегии, включително засилване предаването на международни новини, предприемане на мащабни рекламни кампании и проникване в чужди медии с цел разпространяване на мирогледа си.

Седрик Алвиани, директор на организацията за Източна Азия, обясни, че китайските власти не само се опитват да разпространяват пропагандата си, но и журналистиката като цяло е заложена на карта.

Според изследването китайското правителство инвестира 1,3 милиарда долара годишно за засилване на световното присъствие на китайските медии. С тази инвестиция китайската обществена телевизия и радио драстично увеличиха международното отразяване на събития през последните години. China Global Television Network предава в 140 държави, а China Radio International излъчва на 65 езика.

Правителството също харчи значителни средства за промотиране на китайските възгледи с платени публикации в западни медии. Алвиани отбелязва, че в ера, в която новинарските медии изпитват недостиг на приходи, медиите са изкушени от долари за платени статии. Китай плаща до 250 000 долара за реклами във водещи международни издания.

Освен това Пекин се опитва да получи контрол над чужди медии с купуване на дял от тях. Това обикновено води до автоцензура, понякога са уволнявани журналисти, тъй като пишат критични статии за страната.

Отделно Пекин оказва влияние върху чужди медии с отправяне на покана към журналисти, особено от развиващите се държави, за посещение на Китай за обучение.

Липсата на медийна свобода в Китай е добре документирана. Страната е на 176 от 180 държави според Световния индекс за медийната свобода 2018 на "Репортери без граници".

В доклада са документирани няколко случая, при които Китай е използвал същите тактики срещу дисидентите в страната при репресирането на журналисти в чужбина.