Плановете на НАТО за създаване на голяма нова военна база в Източна Европа нарушават задълженията на Алианса към Русия. Това се посочва в коментарите на Министерството на външните работи на Руската федерация, цитирани от ТАСС.

"Плановете, които се обсъждат за разполагане на нова голяма военна база или съединения в Източна Европа, очевидно противоречат на задълженията по основния акт Русия-НАТО, което остава едно от малкото споразумения, насочени към поддържане на стабилност в Европа", коментират дипломатите.

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

70 години НАТО и бъдещето на военния съюз

Да устои на развода между Европа и Америка и заплахите от Русия и Китай

В коментара на руското МВнР също се казва, че дневният ред на срещата на НАТО във Вашингтон, посветена на 70-годишнината на блока, показва, че алиансът няма да се откаже от нарастване на конфронтацията с Русия.

"Тъй като дневният ред на това събитие (срещата на алианса във Вашингтон) и характерът на решенията на Съвета на НАТО показват, че Северноатлантическият блок не възнамерява да се откаже от натрупването на военно-политическа конфронтация с Русия," отбеляза министерството. 

"Основната задача на алианса, като цяло, не се е променила от създаването му през 1949 г.: да обедини редиците на съюзниците под знамето на възпиране "заплахите от Изтока", допълват дипломатите.

Русия обяви, че може убедително да отговори на НАТО по границите си

Русия обяви, че може убедително да отговори на НАТО по границите си

Отлично знае съществуващите програми за въоръжаване, реакцията дори ще е евтина

Изявленията на постоянния представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън за Керченския проток подтикват Киев към нови провокации. По-рано представителят на САЩ заяви, че алиансът планира да предприеме мерки за осигуряване на безопасното преминаване на кораби от Украйна през Керченския проток, както и да разшири обхвата на въздушното разузнаване в Черноморския регион.

"След милитаризацията на североизточна Европа, която преди беше военно спокойна, НАТО реши да увеличи военното си присъствие на черноморския фланг", обяснява дипломатическият отдел.

"Всички компоненти са подсилени - въздух, суша и море. Постоянният представител на САЩ в НАТО заявява, че това се прави, за да се гарантира преминаването на украинските кораби, т. е. той тласка Киев към нови провокации", подчертава руското външно министерство.

НАТО подготвя пакет от мерки срещу Русия в Черно море

НАТО подготвя пакет от мерки срещу Русия в Черно море

НАТО възнамерява да осигури безопасното преминаване на украински кораби през Керченския проток