НАТО възнамерява да осигури безопасното преминаване на украински кораби през Керченския проток. Това обяви постоянният представител на САЩ в Алианса Кей Бейли Хъчисън, цитирана от американските медии.

За тази цел се планира засилване на разузнаването, включително въздушното, както и увеличаване на броя на корабите на НАТО в Черно море.

По думите ѝ съответният пакет от решения се очаква да бъдат взети по време на разговорите между външните министри на страните членки на Алианса във Вашингтон днес и утре.

НАТО обсъжда разширяване на военното присъствие в Черно море

НАТО обсъжда разширяване на военното присъствие в Черно море

Засилва се напрежението в Черно море

От своя страна високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че тези мерки са само част отговора на предизвикателствата, пред които е изправено НАТО в региона.

"Не само заради инцидента в Керченския проток, но и защото смятаме, че Русия заплашва Алианса по целия източен фланг, а не само на север", отбелязал представителят на Държавния департамент.

Припомняме, че на 25 ноември два катера на военноморските сили на Украйна "Бердянск" и "Никопол", както и влекачът "Яни Капу" преминаваха през Керченския проток, което Русия сметна за нарушаване на държавната ѝ граница. Това беше категорично отречено от Украйна, най-малкото защото тя не разглежда Кримския полуостров като руска територия.

Руската гранична охрана плени украинските кораби. Трима моряци бяха леко ранени. Общо 24 души бяха на борда, включително двама служители на Съвета за сигурност на Украйна. Всички те бяха обвинени от Русия в незаконно преминаване на държавната граница и арестувани.