САЩ няма да позволят на Русия и Китай да господстват в Арктика и да контролират Северния морски път. Това обяви командирът на военноморските сили на САЩ в Европа и Африка адмирал Джеймс Фого, цитиран от американските медии.

По думите му, този регион трябва да се използва еднакво от всички страни от Арктическия съвет и никой няма право да има териториални претенции към него.

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

САЩ готвят стратегия "троянски кон" срещу Русия и Китай

В отговор на "заплахата" от страна на Русия и Китай

"Русия смята Арктика за своя територия. Но всъщност тя е международна територия, а ние сме заинтересовани от това тя да остане свободна и отворена за всички", настоя Фого.

В същото време той добавил, че Северният морски път не е подходящ за американски компании, тъй като дълбочината му е твърде малка за техните кораби.

Говорейки за Китай, Фого отбелязал, че страната не е член на Арктическия съвет, а има само статут на наблюдател и следователно няма право да използва водите на региона.

Лондон хвърля армията в Арктика срещу Русия

Лондон хвърля армията в Арктика срещу Русия

Великобритания оставала член на НАТО

Арктическият съвет е международен форум, създаден през 1996 г. по инициатива на Финландия за защита на уникалната природа на северната полярна зона. В него влизат Дания, Швеция, Финландия, Русия, САЩ, Канада, Исландия и Норвегия. Още няколко страни имат статут на "наблюдатели".