Руският президент Владимир Путин е убеден, че санкциите на Запада няма да попречат на плановете на Руската федерация за развитие на Арктика, съобщава ТАСС.

"Що се отнася до натиска със санкции, дали той пречи или не? Частично ги предотвратява, но не и критично. Дори до известна степен това ни кара да развиваме активно нашите собствени технологии", коментира руският президент на Международния арктически форум.

"Би било по-добре да няма ограничения, които нарушават пазара и нарушат световната търговия, което доведе и до забавяне на световната икономика. По-добре ще е без тях, но изпълнението на руските планове за развитие на минерални ресурси, като цяло развитието, то санкциите няма да попречи", допълва той.

Той отбелязва, че НАТО проведе най-големите военни учения в този регион, докато Русия не извършва маневри от този мащаб в Арктика. "Проведохме мащабни учения, но те бяха много далеч от зоната на отговорност на НАТО, беше на изток".

Русия все още е готова да премине към военни полети над Балтийско море с включени транспондери, но НАТО отказва да предприеме подобна стъпка. "Отговорът на НАТО е отрицателен. Затова питайте НАТО защо не са съгласни", коментира Путин.

"За нас също не е лесно, но аз дадох указания на Министерство на отбраната, на Генералния щаб, те са готови да го приложат. Но нека НАТО също го осъзнае - тогава ще стане ясно, кои военни самолети летят и къде се намират в момента", обяснява той и добавя, че дейността на Русия в този регион е "с по-малък порядък" от дейността на страните от НАТО.

САЩ се заричат да не допуснат господство на Китай и Русия в Арктика

САЩ се заричат да не допуснат господство на Китай и Русия в Арктика

Нови "закачки" между великите сили

Русия е ангажирана с осигуряването на собствената си сигурност в Арктика и не заплашва никого в този регион, коментира външният министър Сергей Лавров пред Международния арктически форум "Арктика: територия на диалога".

"Ние не се занимаваме с нищо друго освен да предприемем необходимите мерки, за да гарантираме сигурността на страната си. Всичко, което правим в Арктическия регион, както и във всеки друг регион на Руската федерация, е насочено точно и изключително към това", обяснява той.

Русия подкрепя възобновяването на военно-политическия диалог на арктическите държави, като първа стъпка, която предлага да се установи диалог на ниво военни експерти, допълва Лавров.

Лондон хвърля армията в Арктика срещу Русия

Лондон хвърля армията в Арктика срещу Русия

Великобритания оставала член на НАТО

Според него, "в интерес на укрепването на доверието и взаимното разбирателство, предотвратяването на ескалации, ние подкрепяме възстановяването на пълен формат на военно-политическия диалог на арктическите държави".

"Годишните срещи на началниците на генералните щабове на въоръжените сили на страните-членки на Арктическия съвет бяха ефективен механизъм за поддържане на регионалната стабилност. Практиката на такива срещи беше замразена през 2014 г.", обяснява руският външен министър.

Русия е разтревожена от "опитите за милитаризация на Арктика. Надявам се, че подходите към нашите отношения в арктическите страни няма да бъдат доминирани от военни учения, като например наскоро проведните Trident Juncture  2018 г., които бяха изключително агресивни и с анти-руски заряд, но духът, който се разви в Арктическия съвет, ще надделее", подчертава Лавров.

"Някои страни от НАТО биха искали да разсеят този дух и вместо това да наложат милитаристичен дух, но аз съм убеден, че нашите северни съседи разбират опасността и контрапродуктивността на такъв подход и няма да позволят той да преобладава", коментира той.

Русия пусна видео от изпитание на безпилотната подводница "Посейдон"

Русия пусна видео от изпитание на безпилотната подводница "Посейдон"

Ще носят страховитите торпеда на "Страшния съд"

"Убедени сме, че в Арктика няма потенциал за конфликт и всички въпроси, които възникват тук, могат и трябва да бъдат решени с политически средства на масата на преговорите", добавя Лавров.

"Нито един от тези въпроси не изисква военно решение"

Според Лавров, Русия, която има най-голямата арктическа зона, неизменно разглежда Арктика като територия на света, конструктивно сътрудничество и добросъседство.

Той обяснява, че "ние последователно насърчаваме позитивна, обединяваща арктическа програма в името на ефективното решаване на проблемите, пред които е изправен нашият регион, който има уникална, но изключително уязвима екологична система".

"Устойчивото й развитие е възможно само с отговорен и внимателен подход, само с безусловното изоставяне на архаичните геополитически игри с нулева сума", допълва руският външен министър.

НАТО в битка за Атлантика с безпилотни дронове срещу руски подводници

НАТО в битка за Атлантика с безпилотни дронове срещу руски подводници

Обясняват, че тя е от Източното крайбрежие чак до Балтийско и Черно море