Руското военно министерство публикува видеозапис от изпитание на руската безпилотна подводница "Посейдон", съобщават руските медии.

Както изтъкна руският държавен глава Владимир Путин в речта си пред двете камари на руския парламент, през пролетта се очаква пускането на вода на първата атомна подводница, която ще превозва "Посейдон".

От своя страна руският военен министър Сергей Шойгу обяви успешното приключване на морските изпитания на подводния апарат.

За първи път новото оръжие стана известно на 1 март миналата година по време на обръщението на Путин пред Федералното събрание. Тогава Путин обяви, че в Русия са били разработени безпилотни подводни апарати, способни да се движат на много голяма дълбочина и с междуконтинентален обсег със скорост, многократно превишаваща скоростта на подводниците.

По думите му, такива безпилотни подводни апарати могат да бъдат оборудвани както с конвенционални, така и с ядрени оръжия, което ще им позволи да поразяват широк спектър от цели, включително самолетоносачи, крайбрежни укрепления и инфраструктура.