Италианските таксиметрови шофьори провеждат национална стачка срещу одобрените от правителството мерки за либерализиране на икономиката. С този протест стартира цяла поредица подобни стачки, планирани в следващите месеци, съобщава РИА Новости.

Пакетът от „структурни реформи", насочени към повишаване конкурентоспособността на италианската икономика чрез либерализиране на различни отрасли бе приет от правителството на Марио Монти на 20 януари. Законопроектът предвижда либерализиране и в други области, като енергетиката, транспорта, аптеките и търговията и се очаква да бъде прокаран тази седмица в парламента.

Таксиметровите шофьори протестират срещу намерението на правителството да увеличи броя на лицензите за извършване на таксиметрова дейност, което цели да доведе до по-голяма конкуренция и намаляване на тарифите.

Според шофьорите, в Италия има достатъчно таксита и либерализацията би навредила на бизнеса им. Те не са съгласни и с решението да се прехвърли управлението на таксиметровия транспорт от общините към нова, специално създадена за това национална комисия.

Стачката на таксиджиите обхваща всички големи италиански градове за времето от 8.00 до 22.00 часа. Тя идва след проведените в Рим, Милано, Неапол и други градове спонтанни протести на таксиметровите шофьори, които предизвикаха хаос, особено в столицата.

Кметът на Рим обеща, че служители на общината да помагат на туристите, идващи от чужбина, на летището и централната гара, като ги упътват как да се придвижват с градския транспорт.

Предстоят стачки и в други сектори, които ще бъдат засегнати от мерките за либерализиране на италианската икономика.