Tesla пак оглави тазгодишната класация на сп. "Форбс" за най-иновативни компании в света за 2016 г.

Това съобщиха от авторитетното бизнес издание.

"Форбс" пусна шестия си годишен списък на "Най-иновативните компании в света", който класира фирмите за техния творчески пробив и иновациите, както и на размера на инвеститорския интерес, който те са в състояние да съберат. Предварителното условие е тези компании да имат финансови отчети за последните седем години и да имат пазарна капитализация от $ 10 млрд.

От петте най-големи имена, три от тях насочени в дейността си към живота, науката и биотехнологиите. По отношение на регион, девет от първите 10 компании са базирани в САЩ, докато една е индонезийска.

Tesla оглавява списъка на "Най-иновативните компании в света" за втора поредна година. Основана през 2003 г., Tesla е доминиращ играч в сегмента на електрическите коли и оспорва превъзходството на бензинови автомобили със своите електрически модели. Компанията продължава да инвестира в научни изследвания и развитие. В момента тя има пазарна капитализация от $ 33,10 млрд.

2) Salesforce.com Inc.

От началото на класацията на сп. "Форбс" през 2011 г. тя е едноличен лидер, но това е до миналата година, когато е детронирана от Tesla.

Компанията от Сан Франциско Salesforce.com e съсредоточена върху облачните решения.

Тя предвижда специален фокус върху управление на взаимоотношенията с клиенти, или CRM, наред с други предприемчиви компютърни решения, разположени в облака. Компанията е основана през 1999 г. и е известена с "висок растеж, пазарно насочена и много филантропия." Salesforce.com е много активнa с придобивания, които й помогнаха да расте по-бързо. Следващият голям продукт на Salesforce.com се нарича Айнщайн е опит да се въведe изкуствен интелект за CRM.

3) Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Компанията е основана през 1988 г. Тя е специализирана в разработването и създаването на нови лекарства, насочени да се борят с очни заболявания и рак, като по-специално рак на дебелото черво.

Компанията се смята за водеща в разработването на медикаменти,

5) Incyte Corporation

Основаната през 1991 г. в щата Делауеър компания е основен фокус онкологията. През години тя участва в редица придобивания и сливания, които изстреляха нейната капитализация на $15,49 млрд.

5) Alexion Pharmaceuticals Inc.

Компанията е основана през 1992 г. Тя е известна на пазара с медикамента си "Солирис". През 2011 г. тя отговори на кризата в здравеопазването на Германия като предостави на стотици нуждаещи се своя медикамент. Пазарната капитализация на компанията е $29,62 млрд.

Топ 10 на списъка на сп. "Форбс" се допълва от Under Armour, Inc. (облекло, аксесоари и луксозни стоки), Monster Beverage Corporation (безалкохолни напитки), Unilever Indonesia Tbk PT (продукти за почистване), Vertex Pharmaceuticals Inc. (биотехнология) and Biomarin Pharmaceutical Inc. (биотехнология).