Тиери Бретон иска Европа да се заеме сериозно с отбраната си - включително чрез разработване на самолетоносач и противоракетен отбранителен щит.

Говорейки на конференция по отбрана, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, чийто портфейл също включва отбраната, каза, че Европейската комисия "трябва да представи амбициозна европейска инвестиционна програма за отбрана", която гарантира, че увеличаващите се усилия за изграждане на производство на боеприпаси и ракети могат да бъдат устойчиви, като същевременно се разработват водещи инициативи като военноморски кораби и програми за противоракетен щит от следващо поколение, пише "Политико".

Срещата за европейската отбранителна промишлена стратегия е планирана за 8 ноември, каза служител на Комисията, като Бретон заяви, че е време да започне обсъждането за изграждане на самолетоносач, който да патрулира в моретата, така наречената система за противовъздушна отбрана Eurodome и базирана в Kосмоса "европейска система за откриване на заплахи" и способност за идентификация."

"Със завръщането на конфликти с висока интензивност на европейския континент нямаме друг избор", каза той пред шефовете на отбранителната индустрия на третата Европейска конференция по отбрана и сигурност в Брюксел във вторник.

Голямата амбиция в области, които някога са били табу в европейските политически кръгове, идва, когато Бретон се стреми да създаде устойчива подкрепа за отбранителната индустрия на блока на фона на войната на Русия в Украйна.

Понастоящем ЕС разполага с два основни и относително скромни краткосрочни инструмента за финансиране на оръжейни сделки — съвместния фонд за обществени поръчки EDIRPA от 300 милиона евро и ASAP, парични средства от 500 милиона евро за финансиране на боеприпаси и ракети. И двата фонда бяха създадени в отговор на войната на Владимир Путин срещу Украйна, но Бретон иска да ги свърже с Европейския фонд за отбрана на стойност 8 милиарда евро, който според него трябва да бъде подсилен през следващия мандат на ЕК.

"Нуждаем се от програма, кристализираща тази амбиция, която да бъде предшественик на истинска индустриална програма за отбрана в следващата многогодишна финансова рамка (бюджета на ЕС)", каза френският еврокомисар.

"Нашата цел е ясна: трябва да поддържаме и разширяваме базата на ASAP и EDIRPA", каза Бретон. "Трябва да избегнем "спиране на отбраната" през 2025 г. (когато текущите програми за финансиране приключват) и да изградим мост към следващия бюджет на ЕС."

"Но трябва да сте готови за нови сделки и нови изисквания", предупреди той европейската отбранителна индустрия.

7 държави от ЕС поръчаха боеприпаси за Украйна

7 държави от ЕС поръчаха боеприпаси за Украйна

Схемата е създадена като част от план на стойност най-малко 2 милиарда евро