Голяма американска компания може да се занимава с добива на петрол в Северна Сирия в интерес на местното кюрдско население. Това беше обявено в понеделник на среща в офиса в Белия дом на президента Доналд Тръмп с журналистите.

"Взехме нефт под защита", обясни американският президент, коментирайки изтеглянето на американските войски от турската зона на операция в Северна Сирия.

Тръмп: Не сме обещавали на кюрдите, че ще ги пазим 4 века

Тръмп: Не сме обещавали на кюрдите, че ще ги пазим 4 века

САЩ с промяна на политиката в Близкия изток

В същото време Тръмп говори доста двусмислено за съдбата на нефтените находища в района.

"Ако си спомняте, аз се противопоставих на американското нахлуване в Ирак с цел да се свали президента Саддам Хюсеин. Аз бях цивилен и нямах власт в тази област. Въпреки това винаги съм се противопоставял на инвазията в Ирак. Това не беше добро решение Но винаги съм казвал:

"Ако нахлуете, запазете си нефта! Същото нещо е и тук ", каза президентът на САЩ.

Турция мачка кметове кюрди, критици на настъплението в Сирия

Турция мачка кметове кюрди, критици на настъплението в Сирия

Турция предприе репресии срещу инакомислещите

"И ние ще измислим нещо за кюрдите да имат пари. Може би ще осигурим пристигането в региона на една от големите ни петролни компании, така че всичко да се извърши както трябва", допълнително отбеляза Тръмп.

"Така кюрдите ще имат приток на пари, които по същество не съществуват в момента. Всички се бият. Няма големи запаси от петрол в тази област, но всички се борят за наличното", добави Доналд Тръмп.

Тръмп се похвали с разговор с Ердоган и защитен петрол

Тръмп се похвали с разговор с Ердоган и защитен петрол

А в Европа били готови да си вземат обратно бойци от ДАЕШ