Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е обсъдил ситуацията в Сирия с турския си колега Ердоган и той потвърждава, че се стремят към прекратяване на огъня.

"Току-що говорих с президента Ердоган. Каза ми, че има малка размяна на огън със снайпери и минохвъргачки, който бързо е елиминиран. Той много иска примирието да работи. По същия начин и кюрдите искат това и крайното решение да се случи", пише Тръмп в "Туитър".

Той допълва, че е "жалко, че не е имало такова мислене преди години... Има добра воля от двете страни и наистина добър шанс за успех. САЩ защитиха петрола, а бойците на ДАЕШ са двойно обезпечени от кюрдите и Турция."

Тръмп позволил на Турция и кюрдите да се посбият "като две хлапета", имали нужда

Тръмп позволил на Турция и кюрдите да се посбият "като две хлапета", имали нужда

"Трябва да ги оставите да се сбият и след това ги разтървавате"

По думите му, "току-що бях уведомен, че някои европейски нации са готови за първи път да си приберат бойци на ДАЕШ, дошли от техните държави. Това е добра новина, но трябваше да стане след като НИЕ ги заловихме. Както и да е, постига се голям напредък".

Тръмп отговори и на Ердоган - "Победете тероризма", след като турският президент написа също в "Туитър", че "много повече животи ще бъдат спасени, когато победим тероризма, който е враг на човечеството. Уверен съм, че тези съвместни усилия ще насърчат мира и стабилността в нашия регион".

"Можете ли да повярвате, че върша тази важна работа за нашата страна и трябва да се справя едновременно с корумпирания Адам Шиф и демократите, които не правят нищо", допълни Доналд Тръмп.

Ердоган злопаметен - Турция не можела да забрави писмото на Тръмп

Ердоган злопаметен - Турция не можела да забрави писмото на Тръмп

Путин щял да бъде част от нови решения за Сирия