Руският президент Владимир Путин ще бъде информиран за следващите стъпки на Турция в Сирия, а Анкара вижда неговия принос като "следващия етап в реализирането" на плановете на Турция за Сирия. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии.

Ердоган ще се срещне с Путин на 22 октомври.

"Амнести" обвини Турция във "военни престъпления" в Сирия

"Амнести" обвини Турция във "военни престъпления" в Сирия

При офанзивата бяха убити най-малко 72 цивилни

Вчера турският държавен глава се договори със САЩ за спиране на огъня в Североизточна Сирия за 120 часа, за да може кюрдските бойци да се изтеглят от 30-километровата зона до границата с Турция. Ердоган обаче предупреди по-рано днес, че ще продължи военните операции в региона, освен ако всички страни не спазват примирието, което се очаква да влезе в сила след 120-часовия период.

Междувременно Ердоган заяви, че страната му "не може да забрави" писмото, което получи от американския си колега Доналд Тръмп.

Сирийските кюрди обвиниха Турция в нарушаване на примирието

Сирийските кюрди обвиниха Турция в нарушаване на примирието

"Особено силно се обстрелват цели в близост до болницата"

"Писмото на президента Тръмп, което не е пример за политическа и дипломатическа любезност, се появи в медиите. Разбира се, не сме го забравили. Не би било редно да го забравим", подчерта Ердоган, допълвайки: "Когато му дойде времето, каквото трябва да се направи, ще бъде направено", добави той, без да обяснява какво има предвид.

По-рано тази седмица писмото на Тръмп до Ердоган го призова да спре военната операция в Североизточна Сирия. В писмото американският лидер предупреждава Ердоган да не бъде "глупак" и заплаши да "унищожи" турската икономика.

Ердоган също така каза пред журналисти, че не е проблем на Турция, ако сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия, навлязат в райони, прочистени от Сирийските демократични сили, добавяйки, че Анкара нямала намерение да остава в райони, които са под техен контрол в Северна Сирия.

Тръмп позволил на Турция и кюрдите да се посбият "като две хлапета", имали нужда

Тръмп позволил на Турция и кюрдите да се посбият "като две хлапета", имали нужда

"Трябва да ги оставите да се сбият и след това ги разтървавате"