Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е позволил на турските и кюрдските сили да се сблъскат в смъртоносна битка, защото двете страни били като деца, които имали нужда да се посбият помежду си, съобщава "Франс прес".

"Беше нетрадиционно това, което направих. Казах, че ще трябва да се посбият малко", заяви Тръмп на митинг пред привърженици в Тексас.

"Като две деца в група, вие трябва да ги оставите да се сбият и след това ги разтървавате. Те се биха в продължение на няколко дни и това беше доста ужасно", изтъкна американският държавен глава.

Спорадични сблъсъци в Сирия въпреки споразумението между САЩ и Турция

Спорадични сблъсъци в Сирия въпреки споразумението между САЩ и Турция

По-конкретно в района на град Рас ал Айн

Тръмп предизвика продължаващата от повече от седмица офанзива на Турция срещу кюрдите, като изтегли американските войски от Североизточна Сирия.

Повече от 500 души бяха убити, включително десетки цивилни, повечето от кюрдска страна, а 300 000 цивилни бяха разселени в рамките на Сирия, уточниха от Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Тръмп подчерта, че "не е пролята нито една капка американска кръв".

САЩ и Турция договориха спирането на офанзивата в Сирия

САЩ и Турция договориха спирането на офанзивата в Сирия

След новината, че Ердоган отхвърля американските предложения

Вчера Турция, след разговори с американския вицепрезидент, се съгласи да прекрати настъплението си, ако Сирийските демократични сили (СДС) се оттеглят от зоната за сигурност по границата.

"Отидохме там и казахме, че искаме пауза, а кюрдите бяха страхотни. Те ще отстъпят малко", посочи Тръмп.

"Ще държим "Ислямска държава" заключена. Ще намерим още от тях, а Турция е изцяло готова", допълни той.

Тръмп получи обвинения дори от обикновено лоялни привърженици, че изтеглянето на 1000 американски войници е предало кюрдските бойци, които изнесоха основната тежест в борбата срещу "Ислямска държава" през последните години.

Пенс: САЩ договориха 120-часово спиране на турската офанзива в Сирия

Пенс: САЩ договориха 120-часово спиране на турската офанзива в Сирия

Вашингтон отстъпва за санкциите

Брет Макгърк, бивш специален пратеник на американския президент в коалицията срещу "Ислямска държава", определи коментарите на Тръмп за "две хлапета", които се посбиват, като "противни и невежи".

"200 хиляди невинни хора са разселени. Стотици загинали. Достоверни информации за военни престъпления. Бягащи затворници от "Ислямска държава". САЩ евакуират и бомбардират собствените си позиции или ги предават на Русия", подчерта той в "Туитър".