Спорадични сблъсъци между турски сили и кюрдски групи продължават в сирийския пограничен град Рас ал Айн. Това обявиха от Сирийския център за наблюдение на правата на човека въпреки обявеното от Анкара петдневно примирие, съобщават световните информационни агенции.

"Има спорадични артилерийски удари и можете да чуете стрелба в град Рас ал Айн", посочи Рами Абдул Рахман, който е ръководител на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания.

САЩ и Турция договориха спирането на офанзивата в Сирия

САЩ и Турция договориха спирането на офанзивата в Сирия

След новината, че Ердоган отхвърля американските предложения

Той уточни, че и турската армия, и нейните сирийски съюзници от Свободната сирийска армия са участвали в сраженията с доминираните от сирийските кюрди Сирийски демократични сили (СДС).

По-рано се появиха информации за обстрел и стрелба, огласящи района в североизточния сирийски град Рас ал Айн, ден след като Турция се договори със САЩ да спре настъплението си в Сирия за пет дни, за да позволи на кюрдските сили да се изтеглят.

От турския град Джейланпинар през границата до Рас ал Айн, звукът от картечен огън и обстрел се е чувал в района. Дим се е издигал от една част на сирийския град.

Пенс: САЩ договориха 120-часово спиране на турската офанзива в Сирия

Пенс: САЩ договориха 120-часово спиране на турската офанзива в Сирия

Вашингтон отстъпва за санкциите

Примирието беше обявено от американския вицепрезидент Майк Пенс след разговори в Анкара с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и беше приветствано от американския президент Доналд Тръмп, който обяви, че то щяло да спаси "милиони животи".

Ако бъде изпълнено, то ще постигне всички основни цели, които Турция обяви, когато започна военната си операция на 9 октомври: контрол над ивица в Сирия на дълбочина от над 30 км от турско-сирийската граница, като СДС, които някога бяха съюзници на САЩ, трябва да се изтеглят.

Не е ясно също така дали СДС ще се съобразят изцяло със споразумението между САЩ и Турция, което ще остави турските сили да овладеят обширна територия, която някога кюрдите контролираха с подкрепата на американските военни.