Богатството на американския президент Доналд Тръмп се е свило с около 1 млрд. долара до 3,5 млрд. долара през последната година. Това показват данните на сп. "Форбс", което публикува годишната си класация на най-богатите хора в света.

Въпреки това като цяло това са били добри 12 месеца за най-богатите хора в света, като рекордните 233 души са станали милиардери, а броят на хората по света, притежаващи поне 1 млрд. долара, е стигнал 2043 души, което е рекорд в историята според "Форбс".

Милиардерите в списъка на "Форбс" притежават 7,67 трлн. долара, което е повече от два пъти повече от годишния брутен вътрешен продукт на Великобритания.

Печалбите на богаташите са основно в резултат на бума на фондовите пазари и увеличаващите се цени на петрола през последните 12 месеца.

Световните пазари достигната рекордни равнища заради т. нар. "Тръмп бум" след избирането на Тръмп за президент, като индексът "Дау Джоунс" надхвърли 20 000 пункта за първи път в историята, а британският борсов индекс FTSE затвори на рекордните 7 415 пункта през миналата седмица.

Спадът в нетното богатство на Тръмп се дължи на спада в стойността на офис площите в центъра на Манхатън, където американският президент притежава около 10 сгради. "Форбс" посочва, че Тръмп е паднал от 324 място до 544 място по лично богатство в света.

Тръмп отказа да публикува данъчната си декларация, за да покаже истинския размер на богатството си, но по време на предизборната кампания той твърдеше, че притежава "повече от 10 млрд. долара".

От авторитетното издание разкриват, че в предишни години милиардерът, поел кормилото на Щатите, лично е възразявал пред "Форбс", че са му подценили богатството.

Най-богатият човек в света остава основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, чието богатство е нараснало с 11 млрд. долара до 86 млрд. Той е следван от инвеститора Уорън Бъфет и основателя на "Амазон" Джеф Безос, който през тази година е спечелил най-много пари - 27,6 млрд. долара ръст в богатството му до 72,8 млрд. долара.

САЩ имат най-много милиардери с 565 души, увеличение с 25 в сравнение с миналата година. Но Китай наваксва с 319 милиардери, и още 68, ако Хонконг и Макао се броят към Китай. Германия е трета с 114 милиардери.