Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов да наложи мита върху целия внос от Китай.

"Готов съм да отида до 500", заяви Тръмп в интервю за CNBC.

"Не го правя заради политиката, правя го, защото това е правилното за страната", посочи Тръмп и допълни: "Твърде дълго Китай ни ограбва".

"500" се отнася за стойността на всички стоки внос от Китай през 2017 година - 505.5 милиарда долара. За същия период САЩ е внесъл в Китай 129.9 милиарда долара, пише money.bg.

Тръмп разширява търговската война с Китай

Тръмп разширява търговската война с Китай

Белият дом удря Пекин с нови мита

Припомняме, в зараждащата се търговска война между двете страни, САЩ вече наложи мита върху китайски продукти за едва 34 милиарда долара - сума, на която Пекин отговори моментално.
Ако се стигне до налагането на мита върху всички продукти, Китай няма да успее да отговори по същия начин заради по-малкия си износ в САЩ.

Тръмп заяви още пред CNBC, че Китай "се възползва" от САЩ на редица фронтове, включително търговията и паричната политика. По думите му той не е въвел митата "с лошо".

"Не искам да са изплашени. Наистина харесвам президентът Си много, но това бе много нечестно", допълни Тръмп.

Туск зове Китай, САЩ и Русия да не започват търговски войни

Туск зове Китай, САЩ и Русия да не започват търговски войни

Зове трите страни да реформират СТО

По-рано днес Тръмп писа и в любимата си социална мрежа Twitter. В туитите си той нападна Китай и ЕС, че изкуствено държат курса на валутите си ниско, така че да получат предимства в търговията. В същото време САЩ вдигали лихвените си проценти и доларът ставал все по-силен с всеки ден.

"Това отнема нашата конкурентоспособност", категоричен е Тръмп.