Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска седмица въпреки лекото повишение в петък. Това се случва на фона на спадането на търсенето на суровина от страна на Китай и наличието на предостатъчно количества на пазара.

От началото на седмицата цените на петрола сорт Brent, както и американският суров лек суров петрол WTI спаднаха с над 3%, като в четвъртък цените спаднаха на нивата от януари, преди започването на войната в Украйна.

На лондонската борса цените на Brent достигнаха 89,82 долара за барел към 8:20 часа българско време, което е лека корекция нагоре спрямо 89,15 долара за барел, на каквато стойност се търгуваше в четвъртък. Цената на сорта WTI на борсата в Ню Йорк пък е 83,99 долара за барел.

САЩ: Търсенето на петрол определя предлагането му

САЩ: Търсенето на петрол определя предлагането му

След решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол през октомври

Именно забавянето на китайската икономика е сред основните фактори за ценовия спад. В основата на този спад пък е политиката за "нулев ковид" на китайските власти, при която многомилионни градове биват изолирани дори при наличието на няколко десетки случая. Така според данни на японската инвестиционна банка "Номура" такива строги мерки действат в 49 града в Китай, като 291,7 души нямат възможност за свободно движение.

Освен това публикувани в четвъртък данни на американското министерство на енергетиката показват и рязко увеличение на запасите на петрол в страната. За седмица запасите на САЩ са се повишили с 8,85 милиона барела, достигайки 427,19 милиона барела.

ОПЕК+ намалява добива на петрол през октомври

ОПЕК+ намалява добива на петрол през октомври

100 000 барела на ден, но това е само 0.1% от търсенето