Цените на петрола в световен мащаб се повишиха, след като Доналд Тръмп заяви, че очаква Саудитска Арабия и Русия да постигнат споразумение скоро, за да прекратят ценовата си война, съобщава БиБиСи.

Цената на суровината спадна до 18-годишни минимуми, тъй като двете страни намалиха цените и увеличиха производството. В същото време търсенето е засегнато силно от блокирането по целия свят, за да се забави разпространението на коронавируса.

Говорейки за спора на пресконференция в Белия дом, Тръмп обясни: "Много е лошо за Русия, много е лошо и за Саудитска Арабия. Искам да кажа, че е много лошо и за двете. Мисля, че ще направят сделка".

Той добави, че очаква те да го "изработят през следващите няколко дни", след като разговаря с лидерите на двете страни.

Тръмп и Путин обсъдиха по-тясно взаимодействие срещу коронавируса

Тръмп и Путин обсъдиха по-тясно взаимодействие срещу коронавируса

От Кремъл съобщиха, че двамата лидери са провели телефонен разговор по инициатива на американската страна

В азиатската търговия суровият нефт Brent се повиши с над 6% до над 26 долара за барел, докато американският петрол беше с около 5% повече.

Търговците предполагат, че цените могат също да бъдат подсилени от очакванията, че американските производители на шистов петрол, които имат сравнително високи производствени разходи, са подложени на натиск да намалят производството.

"При високи нива на дълг може да се окаже, че някои от тези производители са унищожени", обяснява Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets.

Американската петролна индустрия, която Тръмп определи като "опустошена", току-що се сдоби и с първата жертва търгувана на фондовата борса от срива в цените на петрола.

Производителят на шисти Whiting Petroleum, който някога бе най-големият производител на петрол в американския щат Северна Дакота, подаде заявление за фалит в сряда. Компанията заяви, че работи за намаляване на разходите и ще продължи да работи в рамките на план за преструктуриране.

Това стана, тъй като глобалното търсене на суров петрол бе прогнозирано да бъде почти 23% по-ниско този месец, отколкото преди година, според изследователската фирма Rystad Energy.

Междувременно, според съобщенията, Тръмп ще се срещне с шефовете на големи енергийни компании, включително Exxon Mobil и Chevron, в Белия дом в петък.

Те ще обсъдят редица варианти, които могат да включват възможни мита за вноса на петрол от Саудитска Арабия, според Wall Street Journal.

"Уолстрийт" започна новото тримесечие дълбоко на червено

"Уолстрийт" започна новото тримесечие дълбоко на червено

Индексът Dow Jones industrial average потъна с 800 пункта