Китайската народна банка намали основния си лихвен процент за първи път от 20 месеца насам. Така властите в Китай увеличават усилията си за стимулиране на икономиката, която пострада от противоепидемичните ограничения, спада в сектора на недвижимите имоти и безпрецедентните репресии срещу частните предприятия, пише CNN.

В понеделник Китайската народна банка понижи основния лихвен процент по едногодишни кредити с 5 базисни пункта до 3,8%. Това е лихвеният процент, по който търговските банки отпускат заеми на най-добрите си клиенти, той служи и като референтен лихвен процент за други кредити.

Въпреки че намалението е малко, това е първият подобен ход от април 2020 г., когато Китай понижи основната лихва в опит да раздвижи засегнатата от Covid-19 икономика.

За разлика от Запада, Пекин се въздържа от заливане на икономиката с пакети за стимулиране, като вместо това се съсредоточи върху предлагането на целенасочена подкрепа за по-малките предприятия.

Китай беше единствената голяма икономика, която отбеляза растеж през 2020 г. Тази година обаче развитието на страната беше засегнато от няколко фактора, което я принуди да обмисли различни начини за оказване на икономическа помощ.

Икономиката на Шанхай ще изпревари Лондон до 2040 г.

Икономиката на Шанхай ще изпревари Лондон до 2040 г.

По отношение на банкирането и финансите, градът се насочва към позиция номер 2, след Ню Йорк