Турският парламент е одобрил законопроекта за ратификация на междуправителственото споразумение с русия за строителството на газопровода "Турски поток".

Гласуването на законопроекта се е състояло вчера късно вечерта, пише Milliyet.

В гласуването са участвали 223 депутати, от които "за" са били 210, съобщава ИТАР-ТАСС.

Процедурата по одобрението на споразумението от парламента има по-скоро технически характер, след като на 29 ноември комисията по международни отношение и външна политика към парламента вече одобри законопроекта.

Проектът "Турски поток" беше анонсиран лично от президента на Руската федерация Владимир Путин през декември 2014 година като проектът, който ще замени "Южен поток" и отново ще заобиколи газопреносната система на Украйна, изграждайки тръби по дъното на Черно море. Планирано е морският участък на турски поток да бъде от четири тръби, всяка от които с мощност 15.75 млрд. кубически метра. Руските тръби стигат до европейската част на Турция и продължават към Гърция. Дължината на морската част на газопровода е около 910 км, а сухопътната част на турска територия - 180 км. Общата стойност на проекта се оценява на 11.4 мрлд евро.

Преговорите по проекта бяха преустановени по време на кризата в отношенията между Турция и Русия след свалянето на руския военен самолет миналата година. Пред август тази година, включително и след неуспешния опит за военен преврат в Турция, отношенията между Ердоган и Путин рязко се подобриха и преговорите бяха размразени. Русия и Турция се договориха за създаване на работна група, която да стартира отново процедурите.