Днес се проведе церемонията по пускането в експлоатация на висящия мост "Чанаккале-1915" през Дарданелите, предава Анадолската агенция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе участие в церемонията по откриването на висящия мост, посветена на 107-ата годишнина от историческата победа в битката при Чанаккале.

Президентът отбеляза, че мостът над Дарданелите е "пореден символ на развитието и мощта на Турция.

Ердоган припомни, че мегастроителният проект е реализиран за рекордно кратко време - четири години. Според държавния глава общата стойност на проекта възлиза на 2 милиарда и 545 милиона евро.

Мостът намалява времето за пътуване между азиатския и европейския бряг на Дарданелите от час и половина на 6 минути и се превръща във важна връзка между Европа и Азия.

Общата дължина на шестлентовия (по три ленти във всяка посока) висящ мост над Дарданелите е 4608 метра. Той става най-дългият висящ мост с централна висяща част в света. Разстоянието между двете носещи кули на моста е 2023 метра - в чест на отбелязването на 100-годишнината от основаването на Република Турция през 2023 година.

На 18 март 1915 г., по време на битката при Чанаккале, турската артилерия окончателно побеждава обединения англо-френски флот, който се опитвa да пробие към Истанбул.

Това събитие е един от ключовите моменти на битката, която позволи на Турция да защити своята независимост и да запази контрола над Босфора и Дарданелите, припомня агенцията.