Ръководителят на украинската енергийна компания "Укренерго" Володимир Кудрицки каза, че трябва да бъдат построени стотици малки електроцентрали, за да се защити от руски атаки срещу инфраструктурата на страната, цитира думите му Би би Си

"В момента производството на електроенергия е съсредоточено буквално в няколко обекта - големи топло- и водноелектрически централи, така че повредата им по време на масиран обстрел от руснаците води до сериозни проблеми с енергоснабдяването", обясни Кудрицки.

Той допълни, че "повечето от тези енергийни съоръжения са построени през 60-70-те години на миналия век и ще бъде трудно да бъдат безкрайно възстановявани след руските атаки".

"Единственият устойчив начин да се защити енергийната система от такъв масивен ракетен терор е да се децентрализира производственият капацитет. Тоест, вместо 15-20 големи електроцентрали, трябва да се построят стотици малки, с мощност от 5 до 30 мегавата (MW). Те ще бъдат по-устойчиви срещу тези атаки поради разпръснатия си характер," каза Кудрицки.

Той смята, че новите електроцентрали трябва да бъдат различни и освен слънчеви и вятърни е необходимо да се изградят малки, но много гъвкави газови станции и системи за съхранение на енергия.

През последния месец Русия засили атаките срещу украинската енергийна инфраструктура, като енергийните съоръжения около Харков претърпяха най-значителни щети.

В четвъртък сутринта "Укренерго" съобщи, че в резултат на обстрела в Харков е въведен режим на тока и 350 хиляди потребители са останали без електричество.

Въпреки руските удари украинската енергетика е далече от колапс

Въпреки руските удари украинската енергетика е далече от колапс

Ръководителят на "Укренерго" каза, че Украйна може да види "локализирани проблеми" в отделни региони