Скорошните руски атаки причиниха значителни щети на украинската енергийна система, но пълен колапс е малко вероятен, заяви в понеделник ръководителят на украинската национална мрежова компания "Укренерго" Володимир Кудрицки, цитиран от "Ройтерс".

От 22 март руските сили почти ежедневно атакуват украински топлоелектрически и водноелектрически централи, както и главни мрежи, което доведе до спиране на тока в много региони на страната.

"Тяхната цел е да наложат прекъсвания на тока в някои големи украински градове, а нашата цел е да предотвратим това", каза Кудрицки в интервю за Ройтерс.

Най-голямата частна енергийна компания в страната, DTEK, каза, че атаките са повредили пет от шестте й електроцентрали, които са загубили 80% от капацитета си.

Топлоелектрически централи и други съоръжения DTEK, която задоволява около една четвърт от нуждите на страната, бяха многократно удряни от руски ракети, дронове и артилерия в продължилата повече от две години война.

Ракетните атаки са нанесли значителни щети и на най-голямата украинска водноелектрическа централа в Запорожие, както и станциите Канив и Днестър.

Енергийни съоръжения в Днепропетровска област повредени след масиран руски обстрел

Енергийни съоръжения в Днепропетровска област повредени след масиран руски обстрел

Областната администрация твърди, че през нощта над района са били свалени 10 шахеда и четири ракети.

По-голямата част от електричеството в Украйна се произвежда от три атомни електроцентрали, но топлинното и водно производство са ключови за балансиране на системата по време на пикове на потреблението.

"Най-голямото безпокойство сега е състоянието на производството на електроенергия, частта от нея, която балансира системата - водно и топлинно производство. Мащабът на щетите, за които се позовава DTEK, очевидно е голям", каза Кудрицки.

Но той каза, че енергийната система на страната не е близо до колапс.

"Определено не сме на крачка от колапс. Колапсът е неконтролирано спиране на по-голямата част или на цялата енергийна система. Това не се е случвало и няма да се случи, този сценарий смятаме за малко вероятен", каза той.

Кудрицки каза, че Украйна може да види "локализирани проблеми" в отделни региони, като например в източния град на страната Харков или в Одеса на юг.

Украйна: Щетите от руските атаки срещу украинската енергетика възлизат на милиарди
Обновена

Украйна: Щетите от руските атаки срещу украинската енергетика възлизат на милиарди

По оценки на Световната банка общата цена на възстановяването на Украйна се оценява на 486 милиарда долара.