Украйна не може да гарантира безопасността на операциите по транзит на газ през окупирани от Русия територии. Това изявление направиха от НАО "Нафтогаз на Украйна", предаде "Укринформ".

Русия не приема украинските обяснения за спирането на газа

Русия не приема украинските обяснения за спирането на газа

Технологично невъзможни за Москва предложения за прехвърляне

"Украйна вече не носи отговорност за преноса на природен газ през окупираните от Русия територии. Това се отнася за една трета от общия обем на транзитните операции на газ към Европа. Газпром е надлежно уведомен за това", се казва в доклада.

Според "Нафтогаз", до руския "Газпром" е изпратено уведомително писмо за настъпването на форсмажорни обстоятелства, възпрепятстващи компанията да извършва по-нататъшни операции по транзит на газ през газоизмервателната станция "Сохрановка" и граничната компресорна станция "Новопсков", които се намират в окупираните от Русия територии.

На "Газпром" беше предложено да прехвърли съответните обеми за транзит на газ до междусистемната точка на Суджа, която се намира в контролираната от Украйна зона. По този начин Русия можеше да поддържа операциите по транзита на газ и да изпълни ангажиментите си към европейските партньори.

Украйна прекратява транзита на газ към Европа през загубените територии на Луганска област

Украйна прекратява транзита на газ към Европа през загубените територии на Луганска област

Това може да засегне една трета от газа за Европа

Според "Нафтогаз", сега Украйна може да гарантира безопасността на операциите по транзит на газ само в рамките на контролираните от Украйна територии.

Напомняме, че от 07:00 ч. на 11 май 2022 г., ООО "Оператор на газопреносна система на Украйна"  ще спре да получава природен газ за газопреносната система на Украйна в точката за свързване на Сохрановка.

От руска страна обаче вече отхвърлиха тези обяснения.