От енергийното министерство и въгледобивната промишленост на Украйна подадоха документи за забрана на вноса на въглища от Русия. Това заяви енергийният министър Игор Насалик, предаде ТАСС.

"От министерството подадохме в правителството документи с искане за забрана на вноса от руска страна на въглища", заяви той пред журналистите.

Насалик каза, че в даден момент Украйна разчита да сключи договор за доставка на антрацитни въглища от САЩ. "Това е изгодно и за логистика, там сега има интересна цена. Те ни казаха, че сега са готовят да предоставят 300-350 хил. тона месечно, за година това е 3,5-4 млн. тона. Ако се договорим за този договор, останалите няма да са ни нужни", заяви той.

В министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна през март 2017 г. анонсираха подготвяните документи за забрана на внос на въглища от Русия. По данни на министъра, сякаш съществува "сенчеста схема", по която въглищата от неконтролираните територии на Донбас ще бъдат изпратени за обогатяване в завод в Ростовска област, а след това на много по-висока цена ще се предложат на Украйна.

По-рано вицепремиерът на Украйна Владимир Кистион определи възможния износ на въглища от Русия за неприемлив "от патриотична гледна точка". Той призна, че Киев има само няколко варианта да закупи въглища от чужбина - от САЩ, ЮАР или Русия, отбелязвайки, че "вносът на въглища от САЩ е доста сложен и проблематичен".

В тази връзка вицепремиерът уточни, че подготовката на една партида въглища от ЮАР отнема до два месеца, при това стойността на антрацитната група въглища "на световните хъбове" сега излиза около $100 за тон, при $56 за тон от Донбас.

Украйна ще купува въглища от САЩ

Украйна ще купува въглища от САЩ

Киев не използва руски газ

Поради дефицита на антацитни въглища заради блокадата на железопътните и автомобилните пътища в Донбас, правителството на страната от 15 февруари одобри разпореждане "за приемане на временни извънредни мерки на пазара на електроенергия", за въвеждане на извънредно положение в енергетиката за няколко месеца.

Според това решение, енергийният комплекс на Украйна минава на ръчен режим на държавно управление. В момента режимът в енергетиката бе удължаван два пъти.