Украйна предложи да увеличи броя на пристанищата в рамките на Черноморската зърнена инициатива. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на международната среща на върха за продоволствената сигурност "Зърно от Украйна" в Киев на 26 ноември, съобщи "Укринформ".

"Зърнената инициатива, за съжаление, все още не работи с пълния си капацитет. Русия се опитва да забави движението на плавателни съдове. В Босфора има над 80 кораба на линия. Ние се застъпваме за увеличаване на броя на пристанищата и за неопределено продължаване на тази важна инициатива. За да не го блокира Русия отново", каза Зеленски.

Президентът подчерта, че Украйна ще изпълни експортните си задължения по отношение на доставките на зърно и други хранителни продукти на световния пазар. До момента близо 500 кораба са напуснали пристанищата с 12 милиона тона храни за 40 държави.

Зеленски за прекратената зърнена сделка: Русия е предсказуема

Зеленски за прекратената зърнена сделка: Русия е предсказуема

Русия започна умишлено да изостря хранителната криза още през септември, заяви президентът

Според него обаче пълноценното функциониране на зърнения коридор не е достатъчно, за да задоволи хранителните нужди на страните, които са в остра опасност от глад.

В рамките на инициативата "Зърно от Украйна" ще бъдат изпратени храни в страни от Африка и Азия, целта е да бъдат спасени от глад до 5 милиона души.

"По този път Украйна вече направи първите стъпки - изпрати първите кораби. В средата на ноември - 27 000 тона пшеница за Етиопия. Днес се товари друг кораб. А това са още 30 000 тона пшеница за хората в Етиопия. В момента към пристанищата на Украйна отиват за товарене още три кораба. Те ще доставят повече от 80 000 тона хранителна пшеница на страните, които имат най-голяма нужда от нея", каза Зеленски.

До края на пролетта на 2023 г. Украйна планира да изпрати най-малко 60 кораба от своите пристанища за страните, които са изложени на риск от суша и глад - Етиопия, Судан, Южен Судан, Сомалия, Йемен, Конго, Кения, Нигерия.

Зеленски и фон дер Лайен обсъдиха зърното и енергийната стабилност

Зеленски и фон дер Лайен обсъдиха зърното и енергийната стабилност

Програмата предвижда доставки на зърно за най-малко пет милиона души до края на пролетта на 2023 г.

Припомняме, че ден по-рано Зеленски и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обсъдиха инициативата. 

По-рано през ноември, турският президент Реджеп Ердоган обяви, че сделката за зърно е удължена със 120 дни, а Русия отрече обвиненията, че е взела решението за удължаване на зърнената сделка поради външен натиск.