Украйна забрани всякакъв внос от Русия, един от ключовите й търговски партньори преди войната с годишен внос на стойност около 6 милиарда долара. Украйна призова и други държави да последват примера й, като наложат по-сурови икономически санкции на Москва,.

Министърът на икономиката Юлия Свидиренко обяви, че отсега нататък е забранен вносът на всякакви продукти от Русия. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари обмяната на стоки и услуги между двете съседни държави на практика беше спряла, но вчерашното решение превръща прекратяването на вноса в закон. Според изявлението й, цитирано от УНИАН, прекратяването на търговските отношения, инициирано от украинското правителство, ще струва на Русия около 6 млрд. долара годишно.

Също така правителството е взело решение за експроприация на имуществото на две руски банки в Украйна. Става дума за "Сбербанк" на Русия и Акционерната промишлена инвестиционна банка.

Прогнозите на анализаторите сочат за 35-40% спад на БВП на Украйна. Правителството прави опити да ограничи краха, като още с намаляването на интензивността на атаките на руската война призова гражданите си и фирмите да се върнат на работа.

В списъка с приоритетите на правителството е и провеждането на сеитбения сезон и осигуряването на всички възможности за големия бизнес да започне работа в Украйна. Според Свириденко 156 компании вече са се преместили в западната част на страната, а 100 от тях вече работят.