Унгарското предприятие MVM Paks II и руската компания „НИАЭП" подписаха три споразумения, касаещи изграждането на два нови енергоблока в унгарската АЕЦ „Пакш", съобщиха от руската енергийна компания Росатом.

Реакторите ще бъдат руски - тип ВВЕР-1200. Споразуменията регламентират параметрите на проектирането, организацията на доставките и строителството на двата нови енергоблока. В подписаните документи са залегнали още условията, свързани с тяхната експлоатация и ремонти; доставките на свежо ядрено гориво; третирането и съхранението на отработеното ядрено гориво.

От подписаните документи става ясно, че руската горивна компания ТВЕЛ ще осигурява, както и преди, свежо ядрено гориво за блоковете на унгарската АЕЦ, а отработеното ядрено гориво ще се връща от Унгария в Русия.

На 14 януари 2014 г. Русия и Унгария сключиха споразумение за сътрудничество в сферата на мирния атом, в рамките на което руската държавна корпорация „Росатом" ще построи два енергоблока на площадката на АЕЦ „Пакш".

Централата е единствената действаща АЕЦ в Унгария с мощност 2 ГВт и осигурява 42% от генерираната електроенергия в страната. Централата е построена по съветски проект, всичките действащи в момента четири реактора са от типа ВВЕР-440. За строителството на новите енергоблокове в АЕЦ „Пакш" Русия ще отпусне на Унгария държавен кредит, а отработеното ядрено гориво ще бъде връщано в Русия.