Според данни от уебсайта на държавната агенция за дълга тази пролет Унгария е взела 1 млрд. евро - най-големият заем, който Будапеща някога е теглила - от три китайски банки.

Заемът от Китайската банка за развитие, Китайската експортно-импортна банка и унгарския клон на Банката на Китай беше изцяло усвоен на 19 април и трябва да бъде изплатен в рамките на три години, пише Politico.

Самата Будапеща не е обявила споразумението. За първи път за него съобщи в четвъртък унгарското бизнес издание Portfolio, а след това бе потвърдено от държавна агенция.

Значителният заем идва на фона на задълбочаването на връзките на Будапеща с Пекин. Според унгарския министър на външните работи Петер Сиярто китайски компании като производителя на електрически автомобили BYD или технологичния гигант Huawei досега са инвестирали общо около 16 млрд. евро в страната.

"Споразумението за заем позволява да се финансират инвестиции в инфраструктурата и енергийния сектор, наред с други. Сделката запазва съотношението на държавния дълг към БВП в рамките на тавана от 28,9%", съобщи държавната компания Portfolio в четвъртък сутринта, след като изданието първо съобщи за сделката.

Новият китайски заем е най-големият в областта на публичния дълг, като вторият по големина е заемът от Китайската Ексимбанк в размер на 917 млн. долара (877 млн. евро към датата на получаване) за железопътния проект Будапеща-Белград.

Въпреки че Portfolio отбеляза, че лихвеният процент е променлив, правителството не разкри повече подробности за лихвения процент, погасителния план или други детайли.