Управителят на Саудитската национална банка, основният акционер на изпадналия в затруднение банка Credit Suisse, която беше изкупена този месец, подаде оставка, се казва в изявление от вчера, цитирано от АП.

Бордът на директорите на саудитската банка "прие оставката" на Аммар Алхудайри "поради лични причини", се казва в изявлението, публикувано на саудитската фондова борса.

Акциите на Credit Suisse се сринаха на 15 март, след като Алхудайри заяви, че саудитската банка няма да увеличи дела си от 9,8% поради регулаторни ограничения.

На следващия ден Credit Suisse поскъпна на фондовата борса, след като получи спасителна помощ от 54 млрд. долара от централната банка на Швейцария в опит да възстанови доверието на инвеститорите.

Но опасенията за състоянието на по-широкия финансов сектор доведоха до поглъщането й от местния конкурент UBS на 19 март.

След коментарите си Алхудайри се опита да омаловажи това, което определи като "паника".

"Ако погледнете как целият банков сектор спадна, за съжаление много хора просто си търсеха оправдания", каза той пред телевизия CNBC.

Успокоението около Credit Suisse не трая дълго

Успокоението около Credit Suisse не трая дълго

Срив на акциите и на UBS, която остава единствената глобална швейцарска банка

"Това е паника, малко паника. Смятам, че тя е напълно неоправдана, независимо дали става въпрос за Credit Suisse или за целия пазар."

Миналата седмица Wall Street Journal съобщи, че инвестицията на Саудитската национална банка в Credit Suisse на стойност 1,5 млрд. долара е направена по нареждане на фактическия владетел на кралството Мохамед бин Салман.

В него се казваше, че някои служители в саудитския държавен инвестиционен фонд са смятали, че този ход "е твърде рискован... повдигайки правни въпроси и потенциал за големи бъдещи загуби".

CNN: UBS купува Credit Suisse в опит да спре банковата криза

CNN: UBS купува Credit Suisse в опит да спре банковата криза

Това поглъщане стана възможно с подкрепата на швейцарското федерално правителство

В интервю за АФП след коментарите на Алхудайри саудитският министър на финансите Мохамед ал-Джадаан не коментира конкретни финансови институции, но заяви, че "множество провали", включително в регулаторната област, са подхранили проблемите в банковия сектор, "независимо дали става въпрос за надзор, за управление, за концентрация, за несъответствие между активите и пасивите".