Банковите акции и облигации се сринаха рязко в понеделник, след като UBS Group приключи подкрепеното от швейцарската държава поглъщане на закъсалата Credit Suisse Group AG, сделка, която беше организирана в опит да се възстанови доверието в швейцарския банков сектор, предава Ройтерс.

В пакет, разработен от швейцарските регулатори в неделя, UBS Group AG ще плати 3 милиарда швейцарски франка (3,23 милиарда долара) за 167-годишната Credit Suisse Group AG и ще поеме до 5,4 милиарда долара загуби.

Акциите на Credit Suisse се сринаха с 62% в предпазарната търговия до ново дъно, докато UBS загуби 7,1%. Тези резки движения последваха ден на активни продажби на азиатските финансови пазари, докато първоначалният оптимизъм на инвеститорите относно официалните усилия за спиране на банковата криза бързо се изпари.

По-специално фокусът на инвеститорите се измести към огромния удар, който някои притежатели на облигации на Credit Suisse биха понесли при придобиването от UBS, което добави безпокойство относно други ключови рискове, включително зараза, която може да обхване други финансови институции, крехкото състояние на регионалните банки в САЩ и предизвикателствата пред централните банки, докато търсят начини за ограничаване на инфлацията и финансовите рискове.

"Трябва да е ясно, че след повече от седмица банкова паника и две интервенции, организирани от властите, този проблем не изчезва. Точно обратното, той стана глобален", каза Майк О'Рурк, главен пазарен стратег на "Джоунс Трейдинг".

"Съобщенията, че UBS придобива Credit Suisse, вероятно ще увеличат проблемите на Credit Suisse, като ги преместят в UBS."

Съгласно сделката швейцарският регулатор реши, че допълнителните облигации от първи ред на Credit Suisse - или облигации AT1 - с условна стойност от 17 милиарда долара ще бъдат оценени на нула, което разгневи някои от притежателите на дълга, които смятаха, че ще бъдат по-добре защитени в сделката за придобиване, обявена в неделя.

Допълнителните облигации от първи ред на Credit Suisse спаднаха рязко в началото на европейската търговия, като редица деноминирани в долари емисии бяха оферирани на 2 цента за долар, показват данни на Tradeweb.

Падането на акциите на швейцарските банки идва в допълнение към вече тежкия ден за банките, тъй като инвеститорите пренебрегнаха по-ранните обещания на водещите централни банки през уикенда да осигурят доларова ликвидност за стабилизиране на финансовата система.

Шолц изключва възможността за финансова криза в Германия и Европа

Шолц изключва възможността за финансова криза в Германия и Европа

Паричната система вече не е толкова крехка

Акциите на Standard Chartered Plc и HSBC паднаха с повече от 6% в Хонконг в понеделник до повече от двумесечни дъна, като HSBC е изправена пред възможността да отчете най-големия си еднодневен спад от шест месеца. Индексът MSCI за финансови акции в Азия се понижи с 1,3%.

Банковата сделка в Швейцария е подкрепена от масивна правителствена гаранция, която помага за предотвратяването един от най-големите банкови колапси след срива на Lehman Brothers през 2008 г.

Натискът върху UBS помогна за сключването на сделката в неделя.

"Това е исторически ден в Швейцария и ден, който честно казано, се надявахме, че няма да дойде", каза председателят на UBS Колм Келехер пред анализатори по време на конферентен разговор. "Бих искал да стане ясно, че въпреки че не сме инициирали дискусии, ние вярваме, че тази сделка е финансово привлекателна за акционерите на UBS", каза Келехер.

Главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамърс заяви, че все още има много подробности, които трябва да бъдат обработени.

"Знам, че все още има въпроси, на които не сме успели да отговорим", каза той. "И аз разбирам това и дори искам да се извиня за това.

В глобален отговор, невиждан от пика на пандемията, Федералният резерв на САЩ заяви, че се е присъединил към централните банки в Канада, Англия, Япония, ЕС и Швейцария в координирано действие за повишаване на пазарната ликвидност. Европейската централна банка обеща да подкрепи банките от еврозоната със заеми, ако е необходимо, като добави, че спасяването на Credit Suisse е "инструментално" за възстановяване на спокойствието.

В понеделник банковите операции на Credit Suisse изглеждаха както обикновено в основните й офиси в Азия.

Паричните власти в Сингапур и Хонконг, където Credit Suisse разполага с големи регионални офиси, отделно заявиха, че бизнесът на швейцарската банка продължава без прекъсване.

И Credit Suisse призова служителите си да отидат на работа, според писмо до персонала, видяно от Ройтерс.

В отделно писмо банката каза, че като част от поглъщането, ако съкращаването на работни места се окаже необходимо, това ще бъде съобщено на персонала според указанията. Банката също така ще изплаща бонуси, както е съобщено преди според графика, се добавя в бележката.

Фалит на американска банка заплашва британския технологичен сектор

Фалит на американска банка заплашва британския технологичен сектор

Предупреждение от Лондон

Служителите на Credit Suisse, пристигащи на работа в Хонконг и Сингапур в понеделник сутринта, обаче се притесняваха от съкращения и запазване на работните си места.

Проблемите обаче се запазват в банковия сектор на САЩ, където банковите акции останаха под натиск въпреки хода на няколко големи банки да депозират 30 милиарда долара във First Republic Bank, разтърсена от фалитите на Silicon Valley и Signature Bank.

В неделя кредитните рейтинги на First Republic бяха понижени до "боклук" от S&P Global, откъдето смятат, че вливането на депозити може да не реши проблемите с ликвидността.

Има и опасения относно това какво ще се случи по-нататък в Credit Suisse и какво означава това за инвеститори, клиенти и служители.

Сделката също така ще направи UBS Switzerland единствената глобална швейцарска банка и швейцарската икономика по-зависими от един кредитор.

"Сривът на Credit Suisse ще има сериозни последици за други швейцарски финансови институции. Репутацията на цялата страна за разумно финансово управление, стабилен регулаторен надзор и, честно казано, за това, че е донякъде твърда и скучна по отношение на инвестициите, беше заличена", каза Октавио Маренци, главен изпълнителен директор на Opimas.

Швейцарската централна банка съобщи, че сделката от неделя включва 100 милиарда швейцарски франка (108 милиарда долара) помощ за ликвидност за UBS и Credit Suisse.

Акциите на Credit Suisse загубиха една четвърт от стойността си миналата седмица. Банката беше принудена да използва 54 милиарда долара финансиране от централната банка, докато се опитваше да се възстанови от скандали, които подкопаха доверието в нея.

ЕЦБ: Банките в еврозоната остават стабилни

ЕЦБ: Банките в еврозоната остават стабилни

Няма риск вследствие на пазарните сътресения