Най-голямата базирана в Швейцария банка - UBS, е в напреднал етап на преговори за закупуване конкурента си в криза Credit Suisse или част от него, съобщи CNN.

Акциите на Credit Suisse паднаха рязко през последните дни, след като финансовата институция обяви, че е открила "съществена слабост" във финансовите си отчети. Спешна помощ от Швейцарската централна банка в размер на 54 милиарда щатски долара (44,5 милиарда британски паунда) не се оказва достатъчна за разрешаването на проблема.

Регулаторите се опитват да улеснят сделката преди пазарите отварянето на финасовите пазари в понеделник заради опасения, че акциите на Credit Suisse може да продължат да падат, след като се сринаха с 24% в сряда, което предизвика масирани ликвидации на европейските пазари и опасения от по-широка финансова криза.

ЕЦБ: Банките в еврозоната остават стабилни

ЕЦБ: Банките в еврозоната остават стабилни

Няма риск вследствие на пазарните сътресения

Правителството на Швейцария проведе извънредно заседание в събота вечерта, но за момента няма официално изявление за хода на преговорите.

Според Reuters UBS е поискала държавата да покрие около 6 млрд. щатски долара (4,9 млрд. британски лири) от разходите по закупуването на Credit Suisse.

CNN отбелязва, че такава сделка може да доведе до значителни съкращения на работни места.

Шолц изключва възможността за финансова криза в Германия и Европа

Шолц изключва възможността за финансова криза в Германия и Европа

Паричната система вече не е толкова крехка