Швейцарската централна банка заяви в сряда, че е готова да предостави финансова подкрепа на Credit Suisse, след като акциите на втория по големина кредитор в страната се сринаха с 30%.

В съвместно изявление с швейцарския регулаторен орган за финансовите пазари FINMA Швейцарската национална банка (ШНБ) заяви, че Credit Suisse (CS) отговаря на "строгите изисквания за капитал и ликвидност", наложени на банки от значение за финансовата система като цяло.

"Ако е необходимо, ШНБ ще предостави на CS ликвидност", заявиха те.

Инвеститорите, които вече бяха напрегнати след фалита на Silicon Valley Bank в САЩ миналата седмица, изхвърлиха акциите на закъсалата швейцарска банка по-рано през деня, като ги изпратиха да паднат до ново рекордно ниско ниво, след като най-големият ѝ спонсор изглежда изключи възможността да предостави повече финансиране.

В изявлението си швейцарските власти заявиха, че проблемите на "някои банки в САЩ не представляват пряк риск от разпространение на проблемите на швейцарските финансови пазари".

"Няма индикации за пряк риск от разпространение на проблемите за швейцарските институции поради настоящите сътресения на банковия пазар в САЩ", продължава изявлението.

Швейцария осъди Credit Suisse за изпиране на български наркопари

Швейцария осъди Credit Suisse за изпиране на български наркопари

Банката трябва да плати 18,6 милиона евро като обезщетение на швейцарското правителство

Председателят на Саудитската национална банка - най-големият акционер на Credit Suisse след увеличението на капитала миналата есен - заяви по-рано в сряда, че тя няма да увеличи дела си в Credit Suisse.

"Отговорът е категорично не, поради много причини", заяви Аммар Ал Худайри пред "Блумбърг" в рамките на конференция в Саудитска Арабия. "Ще посоча най-простата причина, която е регулаторна и законова. В момента притежаваме 9,8% от банката - ако надхвърлим 10%, ще влязат в сила всички видове нови правила, независимо дали става въпрос за нашия регулатор, европейския регулатор или швейцарския регулатор", каза той. "Не сме склонни да влизаме в нов регулаторен режим."

Някога голям играч на Уолстрийт, през последните няколко години Credit Suisse беше засегната от поредица от грешки и пропуски в спазването на правилата, които накърниха репутацията ѝ сред клиентите и инвеститорите и костваха работата на няколко топ мениджъри.

Шефът на Credit Suisse Тиджан Тиам се оттегля след шпионски скандал

Шефът на Credit Suisse Тиджан Тиам се оттегля след шпионски скандал

Ключови акционери публично подкрепиха Тиам, но бордът на банката подкрепи друг

Миналата година клиентите изтеглиха 123 млрд. швейцарски франка (133 млрд. долара) от Credit Suisse - най-вече през четвъртото тримесечие - и банката отчете годишна нетна загуба от близо 7,3 млрд. швейцарски франка (7,9 млрд. долара), най-голямата от световната финансова криза през 2008 г. насам.