Credit Suisse стана първата национална банка, призната за виновна за корпоративно престъпление от швейцарските власти, след като съдът установи, че кредиторът не е успял да спре изпирането на български пари от наркотици, съобщава "Файненшъл таймс".

Присъдата е постановена в южния швейцарски град Белинцона от най-висшия наказателен съд в страната в понеделник. Съдиите наложиха на банката глоба от 2 милиона франки и наредиха да плати 18,6 милиона евро като обезщетение на швейцарското правителство.

Бившата българска тенис звезда Елена Пампулова-Бергоми, която бе бивш мениджър за връзки в банката, също е призната за виновна за престъпления за пране на пари.

Делото се съсредоточава върху ролята на Credit Suisse в приемането на милиони евро депозити от група български клиенти между 2004 и 2008 г. Съдиите постановиха, че банката е пренебрегнала очевидни индикации - включително огромни суми пари, внасяни в куфари и две убийства - които намекват за възможния престъпен произход на средствата.

"Съдът констатира недостатъци в рамките на банката през въпросния период както по отношение на управлението на клиентските отношения с престъпната организация, така и по отношение на наблюдението на прилагането на правилата за борба с изпирането на пари от ръководството, правната служба и отдела за съответствие", се казва в изявление на Федералния наказателен съд.

Случаят е първият път, когато швейцарска банка е обект на наказателно производство.

Швейцарска банка на съд за пране на пари от българската наркомафия

Швейцарска банка на съд за пране на пари от българската наркомафия

Български мафиоти депозирали около 55 млн. франка в Credit Suisse

Прокурорите разказаха подробно как Пампулова-Бергоми е изградила и поддържала връзка, благодарение на спортната си слава, с бившия български професионален борец Евелин Банев, който е бил начело на голяма европейска операция за контрабанда на кокаин.

Пампулова-Бергоми редовно е прибирала куфари с пари на стойност над 500 000 евро от лица от обкръжението на Банев, включително от един клиент, който е застрелян пред ресторант в София през 2005 г.

По време на процеса по-рано тази година Пампулова-Бергоми заяви, че години наред банката не обръща почти никакво внимание на спазването на изискванията, докато се надпреварва да спечели богати клиенти от Източна Европа.

Банев бе осъден за трафик на наркотици в Италия през 2017 г. и пране на пари в България през 2018 г. Той не бе обвиняем по швейцарското дело. След като изчезна, той е арестуван миналата година в Украйна и е изправен пред екстрадиция в Румъния и България, за да му бъдат повдигнати допълнителни обвинения.

През декември вече несъществуващата банка Falcon, собственост на Абу Даби, която оперира в Швейцария, стана първата банка, която някога е била призната за виновна по швейцарския наказателен кодекс за престъпления за пране на пари.

Швейцарската прокуратура иска от банката 42 милиона франка (40 милиона евро) глоби.

Credit Suisse заяви в изявление, че ще обжалва решението на съда. Банката добави, че "непрекъснато тества своята рамка за борба с изпирането на пари и я укрепва с течение на времето, в съответствие с развиващите се регулаторни стандарти".

Адвокатът на Пампулова-Бергоми заяви, че ще обжалва "необоснованото и несправедливо" решение. "Това решение възлага отговорността за прането на пари върху хора без сериозно обучение или опит", каза Грегоар Манж.

Полицейски шеф: Брендо вероятно няма да бъде екстрадиран в България

Полицейски шеф: Брендо вероятно няма да бъде екстрадиран в България

Преди месеци наркобосът бе арестуван в Украйна