Изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджан Тиам подаде оставка на фона на борбата за власт и шпионски скандал в банката, съобщава БиБиСи.

Тиам се оттегля след пет години в швейцарската банка, само няколко месеца след като стана ясно, че двама бивши служители, които са под наблюдение.

Бордът подкрепи председателя Урс Ронер, за това, че го води "през това бурно време". Тиам заяви, че не знае за шиониране.

Скандалът първоначално излезе наяве през септември, когато стана ясно, че бившият главен оперативен директор на банката Пиер-Оливие Буе е наел частни детективи, които да следят бившия шеф на управлението на богатството Икбал Хан.

По-късно Credit Suisse призна, че бившият ѝ ръководител на човешки ресурси Петер Гьорке също е имал "опашка", което предизвика разследване от швейцарската финансова служба FINMA.

Бордът на банката единодушно прие оставката на Тиам в петък. Тиам напуска на 14 февруари и ще бъде заменен от Томас Готщайн, който е ръководител на швейцарския бизнес на банката.

"Не знаех за наблюдението на двама бивши колеги. Това несъмнено пречи на Credit Suisse и причинява безпокойство. Съжалявам, че това се е случило и никога не е трябвало да се случва", коментира Тиам.

Отношенията между главния изпълнителен директор и председателя Урс Ронер бяха все по-обтегнати след скандала.

Ключовите акционери публично подкрепиха Тиам, докато Ронер бе призован от швейцарския инвестиционен съветник Ethos Foundation да се откаже.

Но бордът единодушно гласува да подкрепи председателя.

HSBC, UBS и Credit Suisse  създали над 4500 офшорки чрез панамската адвокатска кантора

HSBC, UBS и Credit Suisse създали над 4500 офшорки чрез панамската адвокатска кантора

365 банки са използвали услугите на „Мосак Фонсека”

Водещият независим директор на Credit Suisse Северин Шван заяви: "След внимателни обсъждания, бордът беше единодушен в своите действия, както и в потвърждаването на пълната си подкрепа за председателя да завърши мандата си до април 2021 г."

Шпионският скандал, в който бе замесен Икбал Хан, бившият шеф на управление на богатството на Credit Suisse, следван по улиците на Цюрих, разтърси доста неподвижния свят на швейцарското банкиране, пречейки на опитите на Тиам да реформира банката.

Тиам и Хан преди това са били близки съюзници, а бизнесът по управление на богатството е крайъгълен камък в плана за промяна на главния изпълнителен директор. Той успя да отдалечи банката по-рискови търговски дейности, стабилизирайки приходите.

Скандалът, който се появи след като Хан не се справи с конкуренцията на UBS, поиска оставката на двама висши ръководители на Credit Suisse и последва разследване от регулаторите - но Тиам нямаше участие по това време.

Тиджан Тиам от много години е високопоставена фигура във финансовия свят, дори прибягва до "Инстаграм", за да изложи своята гледна точка и отрича всякакви неправомерни действия.

Най-големите акционери на банката публично призоваха той да не напуска; сега предизвикателството пред Credit Suisse е да убеди акционерите, че неговият наследник, ветеранът на банката Томас Готщайн, може да продължи да възстановява богатството й.

Арестуваха българска банкерка в Лондон за измами за над 2 млрд. долара

Българка е сред арестуваните за измама за $2 милиарда

Действала с още двама съучастници - бивши сътрудници на швейцарска банка