Британските сектори на технологиите и науките за живота са изложени на "сериозен риск" след затварянето на Silicon Valley Bank, предупреди в неделя министърът на финансите Джереми Хънт, цитиран от АФП.

Базираната в Калифорния банка SVB, която беше затворена от американските власти в петък, управлява парите на някои от най-обещаващите предприятия в Обединеното кралство, казва Хънт.

"Съществува сериозен риск за нашите сектори на технологиите и науките за живота, много от които банкират в тази банка", каза Хънт в интервю за британския телевизионен канал Sky News.

"Повечето хора няма да са чували за банката на Силициевата долина, но се случва тя да се грижи за парите на някои от нашите най-обещаващи и вълнуващи предприятия."

Очаква се банката да отвори отново в понеделник под ново име, като контролът над нея ще бъде поет от американската агенция за гарантиране на депозитите FDIC.

Хънт заяви, че гуверньорът на Английската централна банка е заявил "много ясно", че не съществува системен риск за финансовата система на Обединеното кралство поради фалита на SVB.

Правителството ще представи планове "много скоро", за да гарантира, че хората са в състояние да посрещнат нуждите си от парични потоци и да плащат на персонала.

Освен това то ще въведе по-дългосрочно решение за минимизиране или пълно избягване на загубите за британските компании, добави той.

Британското министерство на финансите заяви в събота, че проблемите на фалиралата банка SVB са "специфични за фирмата" и нямат "последици за други банки, опериращи в Обединеното кралство".

Банката фалира, след като клиентите ѝ, предимно от технологичния сектор, направиха масови тегления и след като последният ѝ опит за набиране на нови средства се оказа неуспешен.

Американските регулатори поеха контрол над Silicon Valley Bank

Американските регулатори поеха контрол над Silicon Valley Bank

Ес Ви Би имаше активи за 209 млрд. д. и 175,4 млрд. д. депозити към момента на фалита

Малко известна на широката общественост, SVB се специализира във финансирането на стартиращи предприятия и се превърна в 16-ата по големина банка в САЩ по активи.

Това е не само най-големият банков фалит след този на Washington Mutual през 2008 г., но и вторият по големина фалит на банка за търговия на дребно в САЩ.

Английската централна банка заяви, че възнамерява да предприеме действия по обявяване на несъстоятелност по отношение на британското дъщерно дружество на банката.

"Изглеждаше неизбежно, че драматичната загуба на доверие в SVB ще доведе до несъстоятелност и на нейното британско подразделение", заяви Сюзан Стритър от финансовата компания Hargreaves Lansdown.

"Изтичането на средства от американската банка изплаши клиентите, които банкират в британското дъщерно дружество, въпреки протестите, че то е отделено от своята майка", добави тя.

Sky News съобщи, че Bank of London, която стартира дейността си само преди две години, е сред тези, които обмислят оферта за британския клон на SVB.