Камарата на представителите (долната камара на американския конгрес) гласува в петък за одобряване на временен законопроект за финансиране на правителството до 16 декември и предотвратяване на спиране работата на правителството. Това се случва само часове преди крайния срок в полунощ, съобщи CNN.

Сенатът (горната камара) вече прие мярката на двупартийна основа в четвъртък.

След като Камарата на представителите прие законопроекта, той ще отиде при президента Джо Байдън за неговия подпис. 

Конгресмените изразиха увереност, че няма да има шътдаун, но за Конгреса през последните години е типично да се сблъска с крайните срокове за финансиране.

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

US Сенатът блокира законопроекта против шътдаун на правителството

Крайният срок за гласуване наближава

Отчасти това се дължи на факта, че противопоставящите се страни намират за по-лесно да постигнат сделки в последния момент, за да предотвратят спирането при ограничено време.

Този път никоя от партиите не иска да бъде обвинявана за спиране на работата - особено толкова близо до последващите междинни избори през ноември, където контролът върху Конгреса е заложен на карта.

Конгресмените, които ще бъдат преизбрани, също са нетърпеливи да завършат работата си, за да могат да се върнат в родните си щати за кампанията.

В допълнение към парите за поддържане на дейността на правителствените агенции, мярката за краткосрочно финансиране, представена по-рано тази седмица, осигурява около 12 милиарда долара помощ за Украйна.

Помощта за Украйна е двупартиен приоритет.

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

US Сенатът гласува законопроекти срещу шътдаун

Спазиха крайния срок 20 декември